Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 23 maart 2010

Gemeentes in de startblokken voor Jong Lokaal Bokaal Wie neemt jongerenparticipatie serieus?

NJR en het programmaministerie voor Jeugd en Gezin hebben het startschot gegeven voor de derde editie van de Jong Lokaal Bokaal, de hoofdprijs voor gemeentes die zich inzetten voor jongerenparticipatie. Via de website www.JongLokaalBokaal.nl komen aanmeldingen uit het hele land binnen. Behalve voor de eer, doen veel deelnemers mee omdat de Jong Lokaal Bokaal kennisdeling, inspiratie en een kritische blik op het eigen beleid stimuleert. Een must voor iedere gemeente die zich serieus inzet voor jongerenparticipatie.

Tot en met vrijdag 4 juni kunnen kanshebbers worden aangemeld. Zowel gemeentevertegenwoordigers als jongeren(werkers) kunnen gemeentes nomineren via de website. Van alle aangemelde gemeentes gaan de twaalf sterkste door naar de volgende ronde, waarin ze bezocht worden door studententeams van de Hogeschool Utrecht. Zij analyseren ter plaatse hoe het is gesteld met de participatiemogelijkheden van jongeren. Op basis van vraaggesprekken met ambtenaren, jongerenwerkers en vooral jongeren zelf, bepalen de teams (samen met een jury) welke gemeentes een plaats in de finale verdienen. De Jong Lokaal Bokaal wordt op 22 november 2010 uitgereikt.

Vorig jaar ging de prijs naar Amsterdam, dat met een breed aanbod van projecten en een divers beleid haar jongeren goed weet te bereiken en te betrekken. "Ons beleid laat zich niet altijd even makkelijk uitleggen, maar gelukkig heeft de deskundige jury ons op waarde ingeschat," aldus Patrick Snoek. Als beleidsadviseur Jeugdparticipatie en Talentontwikkeling mocht hij de Jong Lokaal Bokaal 2009 namens Amsterdam in ontvangst nemen.

Ter voorbereiding kunnen gemeentes de onlangs gelanceerde 'digitale checklist jongerenparticipatie' invullen. Deze checklist is ontwikkeld voor lokale overheden om inzicht te geven in de sterke en minder sterke kanten van het jongerenparticipatiebeleid. De checklist is direct bereikbaar via www.JongLokaalBokaal.nl/checklist

Kijk ook op www.JongLokaalBokaal.nl en www.NJR.nl!

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht