Gemeente De Wolden


Persbericht





Zuidwolde, 23 maart 2010





Zwembaden in De Wolden werken met protocol Vrolijk en Veilig


Gemeenten in de drie noordelijke provincies, de politie en justitie binden samen de strijd aan tegen bezoekers die zich misdragen in de zwembaden. Gemaakte afspraken zijn vastgesteld in het protocol Vrolijk en Veilig. De gemeente De Wolden ondersteunt dit protocol. De aangesloten zwembaden zijn te herkennen aan een speciaal ontworpen logo. In De Wolden gaat het om de Waterlelie in Zuidwolde, De Slenken in de Wijk en Engeland in Ruinen.


Wethouder Bert Damming: "Het uitgangspunt van onze gemeente is dat iedereen vrolijk en veilig in de zwembaden kan recreëren. Met de uitvoering van dit gezamenlijke protocol laten we weten dat ongewenst gedrag niet getolereerd wordt."

Bezoekers die zich agressief gedragen tegen medewerkers of andere gasten worden volgens de afspraken uit het zwembad verwijderd. De bedrijfsleiding kan dit doen eventueel met behulp van de politie. De verwijderde personen krijgen een toegangsverbod.

Het toegangsverbod gaat onder het mom van: 'In één zwembad er uit, dan in alle aangesloten zwembaden niet meer welkom!' Bezoekt een persoon met een toegangsverbod een ander aangesloten zwembad, en vertoont daar opnieuw ongewenst gedrag, dan wordt er aangifte gedaan wegens huisvredebreuk.

Zwembaden krijgen steeds vaker te maken met agressieve bezoekers. Vaak gaat het om jongeren in de leeftijdscategorie van circa 10 tot 18 jaar. Diefstal, discriminatie, dronkenschap, molestatie en seksueel geweld (kortom het niet naleven van de geldende normen en regels) komen vooral bij het recreatief zwemmen vaker voor. Een relatief kleine groep bezoekers maakt het voor de andere bezoekers onaangenaam om het zwembad te bezoeken.

Wie geïnteresseerd is in het protocol, kan dit vinden op dewolden.nl/vrije tijd/sport. De zwembaden openen op zaterdag 1 mei aanstaande.




Gemeente De Wolden