Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Sittard-Geleen kandidaat voor grote sportevenementen

Sittard-Geleen, 23 maart 2010 - het collegee heeft besloten om Sittard-Geleen kandidaat te stellen voor het organiseren van Europees Jeugdkampioenschap vrouwenhandbal in 2011 en als gaststad voor de poulewedstrijden van het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal in 2013. Wethouder Ruud Guyt, Sport: 'Het organiseren van grote sportevenementen als het EJK vrouwenhandbal en poulewedstrijden van het EK vrouwenvoetbal levert een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen van de Sportzone Limburg'.

De provincie werkt samen met de regio Westelijke Mijnstreek, in het bijzonder Sittard-Geleen aan de ontwikkeling van de sportzone. Topsport en in het bijzonder talentontwikkeling en facilitering van talentontwikkeling nemen in dit concept een cruciale rol in. Voetbal is, naast handbal, wielrennen, atletiek en tafeltennis een van de speerpuntsporten, waar in de sportzone op ingezet wordt. Evenementen vervullen in dit kader een belangrijke functie.

Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) heeft het Europees Jeugdkampioenschap vrouwenhandbal 2011 en het Europees Kampioenschap vrouwenhandbal 2012 toegewezen gekregen. Het afgelopen jaar is veelvuldig overleg geweest met het NHV over de vestiging van het Nationaal trainingscentrum mannenhandbal in de Sportzone. In dat lobbytraject hebben de provincie, de gemeente Maastricht en Sittard-Geleen geopteerd als gaststad te fungeren voor de poulewedstrijden van beide EK's. Maastricht organiseert het EK in 2012.

De gemeente is bereid om ¤ 35.000 beschikbaar te stellen. B&W heeft wel een aantal voorwaarden gesteld, waaronder een maximale financiële bijdrage en cofinanciering door de provincie

.

De KNVB is kandidaat voor de organisatie van het EK vrouwenvoetbal in 2013. Voor de organisatie van dit toernooi hebben ook Zweden, Zwitserland, Polen en Bulgarije zich kandidaat gesteld. Aan het eindtoernooi nemen 12 of 16 teams deel, verdeeld over 3 of 4 poules. Later dit jaar neemt de UEFA hierover een besluit. Per poule worden 2 speelsteden aangewezen. In het kader van de voorbereiding van de bieding heeft de KNVB alle Betaald Voetbal Organisaties, die beschikken over een stadion dat aan de eisen van de UEFA voldoet benaderd met de vraag of zij geïnteresseerd zijn om als gastheer op te treden. In het verlengde daarvan zijn betrokken gemeenten gevraagd om deze kandidatuur te ondersteunen. BVO Fortuna Sittard heeft zich aangemeld.

Van belang zijn de te ontwikkelen side-events door de stad en regio en de mogelijkheden voor promotionele activiteiten rondom het toernooi;

Op 4 oktober 2010 wijst de UEFA het organiserend land aan.