Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GPS volgsysteem voor lopers Batavierenrace

~ Nieuwe stap in technologisch ontwikkelde race ~

Nijmegen/Enschede 23 maart 2010 - 's Werelds grootste estafetteloop, de Batavierenrace, zal in samenwerking met MyLaps een Live GPS Tracking service aanbieden. Lopers krijgen in de race een GPS tracker mee waarmee ze tijdens hun etappe in de race gevolgd worden. Via een spectator, te vinden via de Batavierenrace website, kunnen teamgenoten, andere teams en toeschouwers realtime zien waar het team zich op dat moment bevindt. Het gebruik van een GPS volgsysteem sluit perfect aan bij andere technologische ontwikkelingen waar de Batavierenrace om bekend staat, zoals het zelf ontwikkelde tijdswaarnemingssysteem.

Nieuwe technologie
Het aanbieden van GPS Tracking voor alle lopers komt voort uit de positieve ervaringen die de Batavierenrace organisatie eerder met deze technologie had. Vorig jaar werden 20 organisatievoertuigen, waaronder de artsenauto's, uitgerust met een GPS Tracker. De gegevens van de voertuigen werden realtime doorgegeven aan een centrale database, waardoor de organisatie en de wedstrijdleiding op elk moment precies konden zien waar de voertuigen zich bevonden. In geval van nood kon zo nauwkeurig bepaald worden waar de dichtsbijzijnde arts zich bevond. Dit jaar wordt het GPS volgsysteem voor het eerst ook door lopers gebruikt. Teams kunnen bij de organisatie van de Batavierenrace aangeven van deze service gebruik te willen maken. Ze kunnen daarmee tijdens de race live hun teamgenoten en concurrenten volgen via de Batavierenrace website. Na de race kunnen ze bovendien hun etappe nog eens rustig analyseren. Ook kunnen ze hun resultaten vergelijken met de universiteitsploegen uit het topklasse ment, de SUSA Universiteitscompetitie, die allemaal voorzien zijn van een GPS Tracker.

De Live GPS Tracking service is de nieuwste technologie die de Batavierenrace rijk is. Eerder al werd door studenten zelf een tijdswaarnemingssysteem ontwikkeld, waarmee elke loper na het passeren van het tijdmetingspoortje bij een wisselpunt direct zijn tijd kan zien. Daarnaast kunnen fans en teamgenoten al jarenlang alle gelopen tijden realtime via internet en sms opvragen.

Over de Batavierenrace
De Batavierenrace is 's werelds grootste estafetteloop en staat ook als dusdanig vermeld in het Guinness Book of Records. Ieder jaar in het laatste weekend van april rennen bijna 8.000 atleten vanaf het Universitair Sportcentrum in Nijmegen via Duitsland, de Achterhoek en het centrum van Enschede naar de campus van de Universiteit Twente in Enschede. De totale lengte van het parcours bedraagt 177 kilometer, een afstand die door de snelste ploegen in minder dan 11 uur wordt afgelegd.

De Batavierenrace telt 25 etappes, in lengte variërend van ongeveer 3 tot 11 kilometer, die door teams van 25 studenten worden afgelegd. Iedere loper wordt door een fietser begeleid en de teams verplaatsen zich met busjes van wisselpunt naar wisselpunt. Dankzij een recordaantal inschrijvingen denkt de organisatie dit jaar een gooi te kunnen doen naar het eigen wereldrecord. Dat stamt uit 2007, toen liepen er 7.841 deelnemers mee. De race wordt georganiseerd voor en door studenten en bestaat al sinds 1973.