Ingezonden persbericht


Persbericht

Programma Precisie Landbouw (PPL) van start

Het Programma Precisie Landbouw (PPL) is een gezamenlijk initiatief van het bedrijfsleven en de overheid. Het doel van PPL is om krachten te bundelen om precisielandbouwtechnieken te ontwikkelen en toe te passen. Door rekening te houden met plaatsspecifieke omstandigheden in tijd en ruimte, kunnen agrarische ondernemers optimale efficiency realiseren bij het gebruik van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, brandstof en water. Dit heeft als gevolg een hoger rendement en betere bedrijfsresultaten. Daarnaast draagt dit bij aan energiebesparing en reductie van broeikasgassen, kortom een verduurzaming van de landbouw.

Met de onthulling van het logo (zie rechtsboven) heeft Stuurgroepvoorzitter Theo Meijer vanmiddag in de Eemlandhoeve in Bunschoten het officiële startschot gegeven voor het Programma Precisie Landbouw. Meijer (Productschap Akkerbouw) zei in Bunschoten over het programma, ''Het is een uitstekende manier voor de agrarische sector en zijn toeleveranciers om de innovatiekracht van de sector aan te tonen.''

Er zijn 35 projecten van 26 initiatiefnemers geselecteerd om mee te draaien in de eerste tranche van het PPL. Na de eerste tranche volgt nog een tweede en derde tranche. Het programma loopt tot eind 2013. PPL is geen subsidieprogramma! Het bedrijfsleven moet in totaal eerst aantoonbaar 6 miljoen euro op het gebied van precisielandbouw investeren. Tegenover deze investering van het bedrijfsleven wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) 6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor ontwikkelopdrachten, die logisch volgen vanuit de investeringen van het bedrijfsleven.

In de eerste tranche sparen initiatiefnemers een bedrag van 2,3 miljoen euro aan "miles" door eigen inzet. Het ministerie van LNV verdubbelt dit bedrag met 2,3 miljoen euro. De financiële middelen van LNV kunnen worden omgezet in ontwikkelopdrachten voor onderzoek, advies, ontwerpen, etc. Deelnemers aan het programma Precisie Landbouw zijn agrariërs, verwerkers, dienstverleners, machinebouw en onderwijs. De afgelopen maanden zijn alle deelnemende partijen bezocht door de programmaleiding bestaande uit Peter Paree en Henny van Gurp (ZLTO Projecten), Margreet Jongema (Projecten LTO Noord) en Sjaak Wolfert (Wageningen UR). Vanaf 1 april 2010 start de programmaleiding met het kwartiermaken voor de tweede tranche.

Er zijn vooral veel projecten die zich richten op bemesting. Diverse partijen verwachten daar winst te kunnen halen. Maar precisielandbouw kan ook veel betekenen voor nieuwe technieken op het gebied van gewasbescherming, en op het realiseren van een optimale informatievoorziening en bijbehorende ICT-infrastructuur.

Samenwerking is een voorwaarde vanuit het programma. Daarvoor is een samenwerkingsbudget. Daaruit worden projecten en onderzoeken gefinancierd die voor de hele sector van belang zijn. De uitdaging daarbij is om versnippering achter ons te laten en te komen tot breed bruikbare toepassingen voor iedereen.

In het PPL (Programma Precisie Landbouw) investeren het landbouwbedrijfsleven en het ministerie van LNV in hulpmiddelen en voorwaarden voor innovatieve Controlled Traffic Farming, Bemesting en Gewasbescherming.

23 maart 2010

Noot voor de redactie,