Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Gemeente vervangt bomen Middeldijk en Bakkersdijk:

Handhaven populieren dure en tijdelijke oplossing

BARENDRECHT (dinsdag 23 maart 2010) - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten alle bomen op de Middeldijk en Bakkersdijk te vervangen. Het besluit is gebaseerd op de kwaliteitsbeoordeling die is uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau Hoogendoorn Boomadvies B.V.. Op dinsdag 9 maart presenteerde het onderzoeksbureau hun bevindingen aan vertegenwoordigers van het actiecomité 'Barendrecht kappen' en ambtenaren van de gemeente. Uit het onderzoek komt naar voren dat 90% van de onderzochte populieren zich in de eindfase bevindt en dat het handhaven van de populieren binnen een periode van drie tot vijf jaar op basis van de huidige toestand uiterst twijfelachtig is. Het college heeft daarom besloten een kapvergunning aan te vragen en de 244 populieren te vervangen door 461 essen en 3 lindes.

De onafhankelijke kwaliteitsbeoordeling is uitgevoerd naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad van 10 november 2009. In samenspraak en met instemming van het actiecomité is besloten dit onderzoek uit te laten voeren door Hoogendoorn Boomadvies B.V.. De onderzoeksresultaten van dit rapport komen overeen met de eigen bevindingen van de gemeente. Alles overwegend heeft het college in de vergadering van 23 maart besloten om alle populieren op de Middeldijk tot en met de Bakkersdijk te vervangen voor duurzame essen. Dit ter behoud en versterking van de groenstructuur nu en in de toekomst. Het college heeft nog onderzocht of een aaneengesloten rij van bomen op de Middeldijk behouden kan worden tussen de Smitshoekse Baan en Bakkersdijk. Deze bomen zijn van matige kwaliteit. Het college heeft daarvan afgezien omdat preventieve snoei ter voorkoming van takbreuk hoge kosten met zich meebrengt, het beh oud beperkt blijft van drie tot maximaal vijf jaar en het intensief ingrijpen in de boomkronen geen fraai beeld oplevert. Bovendien heeft de gemeente voor het terugplanten van bomen op de Middeldijk en Bakkersdijk recent een aanlegvergunning gekregen van het Waterschap. Dit is van belang omdat het Waterschap vorig jaar al heeft aangegeven bezig te zijn met nieuw beleid. Dit houdt in dat er een grote kans bestaat dat op termijn op de secundair waterkerende dijken minder of geen bomen meer geplant kunnen worden. Dit is een groot afbreukrisico voor de groenstructuur van de Middeldijk.

Kapvergunning

De gemeente Barendrecht vraagt op korte termijn een kapvergunning aan voor alle populieren. Via de gemeentekrant 'Blik op Barendrecht' en de website houdt de gemeente bewoners hierover op de hoogte. Uiteraard wordt ook het actiecomité op de hoogte gehouden.

Voor omwonenden en geïnteresseerden wordt een excursie georganiseerd. Onder leiding van Hoogendoorn Boomadvies B.V. krijgen zij op de Middeldijk en Bakkersdijk een toelichting op de onderzoeksresultaten. Uiteraard is er die dag volop de mogelijkheid voor geïnteresseerden om vragen te stellen en met eigen ogen de bomen te inspecteren onder deskundige begeleiding. Via 'Blik op Barendrecht' worden bewoners hierover binnenkort uitgebreider geïnformeerd en kunnen zij zich aanmelden voor deze dag.

Het rapport van Hoogendoorn Boomadvies B.V. is te vinden op de website van de gemeente Barendrecht via www.barendrecht.nl.




Gemeente Barendrecht