Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 23 maart 2010|



1. Aanpassing subsidie restauratie Monumenten
De regeling Impuls Restauratie Monumenten krijgt twee technische wijzigingen. Het beschikbare bedrag voor de tweede tranche wordt verhoogd met E 3,3 miljoen naar in totaal E 7,5 miljoen. Voor wat betreft religieus erfgoed worden de eisen om voor subsidie in aanmerking te komen verscherpt, gezien het grote aantal aanvragen in deze categorie.

2. Spoorvisie Noord-Brabant
Een nieuwe Spoorvisie Noord-Brabant moet een gezamenlijk beeld opleveren voor de thema's goederenvervoer, personenvervoer, spoorse doorsnijdingen en externe veiligheid. Voorbeelden van issues die hierin concreet moeten worden, zijn: het uitbreiden van capaciteit op bestaande spoorinfrastructuur, de aanleg van nieuwe spoorinfrastructuur, nieuwe stationsontwikkelingen, hoogfrequent spoorvervoer en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Gedeputeerde Staten willen hierover met alle partners in het veld in gesprek gaan. Hiervoor is een conceptdocument opgesteld dat in mei 2010 besproken zal worden.

3. Treasury Statuut
Het treasury statuut regelt de wijze waarop de provincie haar geld beheert. GS hebben een nieuw treasury statuut vastgesteld, waarmee de provincie voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. In een vervolgfase zal het statuut nader worden toegesneden op de vermogenspositie van de provincie en het uit te voeren vermogensbeheer.

4. Wie zwijgt, stemt niet toe.
De Dienstenwet, die wordt ingevoerd, stelt dat een aanvraag waarover bij het verstrijken van de wettelijke termijn niet besloten is, wordt geacht te zijn toegekend. De wet geeft GS de mogelijkheid van dit principe (lex silentio positivo) niet van toepassing te verklaren op provinciale vergunningen op grond van het algemeen belang en het belang van derden. GS hebben dit besluit genomen en informeren de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

5. De Levende Beerze
Gedeputeerde Staten stellen de structuurvisie van De Levende Beerze vast. In deze gebiedsontwikkeling wordt de natuur robuuster en klimaatbestendiger en wordt het watersysteem hersteld. In de aanpak wordt de realisatie van natuur gekoppeld aan het versterken van de econonomie en de leefbaarheid in het gebied. Dit zorgt voor meer ruimtelijke kwaliteit voorwaarde is wel dat het Rijk middelen ter beschikking stelt.

6. Tourtocht Brabantse Wal
De provincie sponsort een recreatieve tourtocht op de Brabantse Wal. Omdat deze tocht wordt gehouden tijdens het weekend van de doorkomst van de Tour de France, is deze geschikt om het gebied onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Daarnaast biedt de provincie financiële steun aan diverse andere activiteiten, zoal een scholenactie, promotie van streekproducten en een permanente expositie over de Brabantse Wal. In totaal gaat het om E 70.000.

7. Verhuizing Huis van de Nederlandse Provincies
Aangezien het huurcontract van het huidige pand van het Huis van de Nederlandse Provincies te Brussel in januari 2011 afloopt, stemmen Gedeputeerde Staten in met de verhuizing naar een pand in de Europese wijk. De eenmalige verhuis- en inrichtingskosten bedragen circa E 70.000. De jaarlijkse huur komt op ruim E 55.000 i.p.v. de huidige E 49.000.

8. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Breda voor realisatie woon-zorgboerderij "De Kleine Hoeve" Burgtsedreef 2, Haagse Beemden; de gemeente Bernheze voor de bouw van twee woningen in ruil voor sanering bedrijfsgebouwen manege aan de Kerkweg ong. te Heesch; de gemeente Oisterwijk voor mantelzorg en het gebruik van bedrijfswoning als burgerwoning aan de Zandstraat 14a te Moergestel; de gemeemte Hilvarenbeek voor gebruik Goirlesedijk 12b als conferentiecentrum, museum en het houden van feestelijke aangelegenheden.

Gedeputeerde Staten hebben reactieve aanwijzing bij de gemeenteraad Alphen-Chaam ingediend op het bestemmingsplan "Buitengebied Alphen-Chaam", hebben reactieve aanwijzging bij de gemeenteraad van Ruchpen ingediend op het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Nijverhei 2009".

9. Toekomst Land- en tuinbouw
Tijdens het debat over het burgerinitiatief "Megastallen Nee" hebben Provinciale Staten de behoefte geuit om met de betrokken partijen het gesprek over de transitie van de land- en tuinbouw te voeren. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Ruimte en Milieu over de opzet van een tweetal Agrotafels.

10. Fusie Veolia Transport-Transdev
Een mogelijke fusie van Veolia heeft geen gevolgen voor het houderschap van de concessie voor het vervoer in Midden- en West-Brabant. Alle voorwaarden en afspraken voor de wijze van vervoer zijn vastgelegd in een concessieovereenkomst. Dit antwoorden GS op vragen van de SP-statenfractie over een mogelijke fusie tussen Veolia Transport en Transdev.

11. Stil asfalt N279
Het is nog niet zeker of er op de N279 bij Beek en Donk en Aarle-Rixtel stil asfalt wordt aangebracht. Dit komt omdat de exacte ligging van de nieuwe N279 bij Helmond nog niet bekend is. Ook zijn de resultaten van het stil asfalt ter hoogte van Helmond nog niet bekend. Dit antwoorden GS op vragen van mevrouw I. Verschuuren van de CDA-statenfractie over dit onderwerp.

---- --