Gemeente Amsterdam



Datum 23 maart 2010

Kenmerk 068

Rechter bevestigt ontruiming H.J.E. Wenckebachweg

Vandaag (dinsdag 23 maart) heeft het Gerechtshof ook in hoger beroep besloten dat de gemeente Amsterdam de ontruiming van de H.J.E. Wenckebachweg mag doorzetten. De Hells Angels hebben hier een terrein van 4410 m² in gebruik. Hiervan moeten zij nu het overgrote deel uiterlijk 25 juni 2010 leeg opleveren omdat zij dit illegaal in gebruik hebben. Hetzelfde geldt voor de Hang Out, een terrein (630 m²) met een aantal opstallen dat ook door de Hells Angels in gebruik is. Als de Hells Angels dit terrein niet verlaten, dan kan het ontruimd worden. De rechter heeft ook in hoger beroep bevestigd dat de Hells Angels geen aanspraak kunnen maken op een alternatieve locatie.

De gemeente Amsterdam zal het vonnis nog nader bestuderen. In eerste instantie is zij tevreden over de uitspraak die in lijn is met de eerdere uitspraak van de rechter. Een gebied van 590 m² is nog rechtmatig in gebruik door de Hells Angels. De gemeente zal een procedure starten om dit te onteigenen. Op 12 maart jl. heeft de gemeente de Hells Angels al laten weten dat er voor het clubhuis en de opslagloodsen op deze 590 m² geen geldige bouwvergunning is. Deze gebouwen moeten begin mei verwijderd zijn, anders legt de gemeente Amsterdam een dwangsom op van 142.500.

In juli 2007 startte de gemeente Amsterdam twee civiele procedures over het terrein waar de Hells Angels en de Hang Out gevestigd zijn. De inzet was om het gebruik van (een deel van) de terreinen te beëindigen zodat het gebied Overamstel herontwikkeld kan worden. In juni 2008 besloot de rechter dat de Hells Angels het grootste deel van het terrein aan de H.J.E. Wenckebachweg moeten ontruimen. De Hells Angels hebben hiertegen beroep aangetekend. Hierover is vandaag uitspraak gedaan.

Pb-068