Provincie Noord-Brabant

|Datum         |
|23 maart 2010 |
|Nummer        |
|58            |

E1,5 miljoen voor energiebesparende bedrijven op Vossenberg West II

Bedrijven die zich op Vossenberg West-II willen vestigen, kunnen subsidie krijgen voor het treffen van energiebesparende maatregelen of advies daarover. De provincie Noord-Brabant heeft hiervoor E 1,5 miljoen gereserveerd. Zij wil hiermee bedrijven stimuleren om te investeren in duurzame energie en zo Brabant minder afhankelijk maken van fossiele energiebronnen.

De provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg willen van Vossenberg West II te Tilburg het eerste CO2-neutrale bedrijventerrein maken. Een duurzame energievoorziening zal in de toekomst een belangrijk vestigingsargument voor bedrijven worden. "Om bedrijven te stimuleren, verlenen wij subsidie om innovatieve maatregelen te nemen. Voor de meeste bedrijven vormt 'energie' immers een dermate hoge kostenpost dat ze weinig ruimte hebben om niet-marktconforme technieken toe te passen", aldus
gedeputeerde Lily Jacobs.

De subsidie vergoed 90% van de advieskosten (tot E 3.000). Als de ondernemer de geadviseerde maatregelen uitvoert, subsidieert de provincie 75% van de onrendabele top, tot E 100.000 per bedrijf. Bedrijven kunnen tot en met 2011 subsidie krijgen bij de provincie.

Prijsvraag
Bedrijven kunnen energie besparen op bedrijfsniveau en daarnaast wordt de collectieve energievraag duurzaam ingevuld. Beide concepten zijn het resultaat van de prijsvraag, die provincie en gemeente vorig jaar hadden uitgeschreven om innovatieve ideeën uit de markt te halen.

s dehet gebouw.etonen van verlichting, Communicatieraan tegemoet te komen.
es en Het winnende concept van BAM op bedrijfsniveau is een combinatie van bestaande en bewezen technieken om meer dan 75% energie te besparen. Dit zijn combinaties van energiebesparende maatregelen zoals speciale (shed)daken, ramen, ventilatie en verlichting en warmte-koude opslag via bodem, leidingen en beton van het gebouw. Samen met het bedrijf wordt het ontwerp op maat gemaakt. Tevens is de mogelijkheid om het energiesysteem te leasen om zo initiële meerkosten te vermijden.
DHV heeft de prijs gewonnen voor een collectief systeem om de energievraag die nog resteert duurzaam in te vullen. Daarvoor wordt een biogasinstallatie aangelegd.

Vossenberg West II is een bedrijventerrein dat wordt ontwikkeld door de gemeente Tilburg. De grond zal komend najaar bouwrijp zijn.

Einde persbericht