Gemeente Beverwijk


Schoollocatie Belgiëlaan opgeknapt voor piekopvang MFA Waterwijk

Het college heeft besloten medewerking te verlenen aan basisschool De Zeester om de huisvesting voor twee groepen leerlingen van de school op orde te brengen in het bestaande schoolgebouw aan de Belgiëlaan 2. Het bestuur van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs IJmond heeft hiervoor een spoedaanvraag ingediend. Eerder al is een soortgelijk besluit genomen voor basisschool Panta Rhei.

Basisscholen De Zeester en Panta Rhei zijn gevestigd op de locatie MFA Waterwijk in de Broekpolder. Al ruim voor de ingebruikname was duidelijk dat er tijdelijk een leerlingenpiek in de nieuwbouwwijk Broekpolder zou ontstaan, die de MFA niet kon opvangen. Deels is hiermee al rekening gehouden door de bouw van een aantal schoolwoningen die zo lang het nodig is dienst doen als klaslokalen en daarna, als het aantal kinderen in de Broekpolder terugloopt, omgezet kunnen worden tot appartementen. Het gebouw is echter bewust niet gebouwd om de grootste piek op te vangen, want dat zou betekenen dat het gebouw na de piek te maken krijgt met leegstand. Om die reden is al in 2008 met beide schoolbesturen overleg gevoerd over de meest gewenste optie. Gemeente en beide schoolbesturen waren en zijn het erover eens dat plaatsing van tijdelijke noodlokalen, zoals deze in de afgelopen jaren in de Broekpolder zijn gebruikt, op het schoolplein of in de nabijheid niet gewenst is. Vandaar is in gezame nlijkheid afgesproken dat de locatie Belgiëlaan de beste oplossing is om de piekopvang van de leerlingen van beide scholen tijdelijk op te vangen.

Opknappen
Volgens onderwijswetgeving zijn beide schoolbesturen verantwoordelijk voor de binnenkant van het gebouw aan de Belgiëlaan en de gemeente voor de buitenkant. Voor de gemeente betekent dit dat zij achterstallig onderhoud uitvoert, een compleet nieuw hekwerk ronddom het schoolgebouw plaatst en het daar aanwezige schoolplein opknapt en opnieuw bestraat. Wegens aanwezigheid van een coffeeshop in de Belgiëlaan is gekozen om de toegang van het schoolgebouw aan de kant van de Scheldestraat te positioneren.

Geschikte locatie
Volgens de gemeente en de schoolbesturen is de locatie aan de Belgiëlaan prima geschikt als tijdelijke dependance voor de Broekpolderscholen. Tot eind 2007 was het schoolgebouw aan de Belgiëlaan het onderkomen van basisschool 't Kompas. Het gebouw voldoet aan alle eisen van adequate huisvesting. Volgens de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs moet bij een uitbreiding van de huisvesting eerst worden bekeken of er leegstand in een straal van 1.000 meter beschikbaar is. De locatie Belgiëlaan voldoet hier in ruime mate aan. Verder is er een veilige en directe fietsverbinding met de Broekpolder via het fiets- en voetgangerstunneltje Belgiëlaan. De schoolbesturen brengen vandaag de betrokken ouders schriftelijk op de hoogte.