Ingezonden persbericht


GroenLinks: Controle op uitgaven Europees Parlement moet verbeterd

Brussel, 23 maart 2010 - Een kritisch rapport over de uitgaven van het Europees Parlement in 2008 is door christendemocraten en sociaaldemocraten in de commissie begrotingscontrole zwaar afgezwakt. Alle kleinere groepen steunden het rapport wel.

Rapporteur Bart Staes, lid van de groene fractie: "Ik dacht een breed draagvlak te hebben voor een gezond en transparant financieel beleid. Toch werden er niet minder dan 202 amendementen ingediend, vooral met de bedoeling de meest kritische delen van het rapport eruit te halen."

Door amendementen van christendemocraten en sociaaldemocraten werd de angel uit het rapport gehaald. De paragrafen die het Europees Parlement de mogelijkheid bieden voor een beter financieel beheer, sneuvelden bijna allemaal. Ook de voorstellen voor een transparantere openbare aanbestedingspolitiek verdwenen. Zelfs het voorstel dat het gat van 121 miljoen euro in het vrijwillige pensioenfonds niet door de belastingsbetaler gedicht mag worden, kreeg onvoldoende steun.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini: "Tijdens de plenaire vergadering in april moet het hele parlement zich uitspreken over het rapport. We gaan een aantal kritische amendementen opnieuw indienen en vragen daar een hoofdelijke stemming op aan. Dan moet iedereen kleur bekennen. Europarlementariërs die niet willen zorgen voor een correcte besteding van belastingsgeld, kunnen zich dan niet achter een anoniem stemkastje verschuilen."




Ingezonden persbericht