Gemeente en Rijksgebouwendienst sluiten samenwerkingsovereenkomst

Startsein voor verdere ontwikkeling Korte Voorhout

Het voormalige AXA-gebouw en de Franse ambassade aan het Korte Voorhout in Den Haag maken plaats voor nieuwbouw voor de Hoge Raad der Nederlanden. Vandaag ondertekenen Eva Klein Schiphorst (directeur Vastgoed van de Rijksgebouwendienst) en Leonard Kok (directeur Dienst Stedelijke Ontwikkeling gemeente Den Haag) een overeenkomst voor de verdere ontwikkeling van het Korte Voorhout en omgeving. Beide organisaties maken onder meer afspraken over de beoogde nieuwbouw voor de Hoge Raad.

Basis voor de samenwerkingsovereenkomst is het stedenbouwkundig kader van het Korte Voorhout en omgeving. Naast nieuwbouw voor de Hoge Raad wordt ook rekening gehouden met de mogelijke ontwikkeling van andere projecten aan het Korte Voorhout, zoals de Amerikaanse ambassade. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat het Korte Voorhout een 'groene entree' blijft tussen het Haagse Bos naar de Haagse binnenstad, via het Malieveld.

Nieuwbouw Hoge Raad der Nederlanden

De nieuwbouw komt op de hoek van het Korte Voorhout en het Smidsplein. Op deze plek staan nu nog het voormalige AXA-gebouw en de Franse ambassade. Het terrein wordt na sloop van de huidige bebouwing in zijn geheel bestemd voor nieuwbouw van de Hoge Raad. In december 2009 heeft de Rijksgebouwendienst met de Franse Staat een samenwerkingsovereenkomst gesloten over de verhuizing van de ambassade naar de Anna Paulownastraat.

De Rijksgebouwendienst is verantwoordelijk voor de nieuwbouw van de Hoge Raad. Het Ministerie van Justitie heeft hiervoor opdracht gegeven. De Rijksgebouwendienst gaat voor de bouw een zogenoemde Publiek-Private Samenwerking (PPS) aan met een marktpartij. Vast staat dat het nieuwe onderkomen van de Hoge Raad een eigentijdse én tijdloze uitstraling moet krijgen. De opdracht is om met een hoogwaardig en representatief gebouw te komen dat sereniteit en waardigheid uitstraalt en in afmeting en vorm aansluit bij de omgeving. De aanbesteding van het project wordt naar verwachting in de zomer van dit jaar aangekondigd.