D66

dinsdag 23 maart 2010

Teleurstelling over afzwakking rapport jaarrekening EP

Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy vindt het een gemiste kans dat het kritische rapport over de jaarrekening 2008 van het Europees Parlement in de Begrotingscontrole Commissie behoorlijk is afgezwakt.

vreemd

"Het Staes rapport over 2008 bevat veel nuttige aanbevelingen voor een beter financieel management, en die zijn gek genoeg niet aangenomen. Vooral van de Sociaal-Democraten had ik een meer kritische houding verwacht", zegt Gerbrandy.

gebrek aan transparantie

In de oorspronkelijke versie van het rapport van Bart Staes (België, Groenen) werd de jaarrekening weliswaar goedgekeurd, maar tegelijkertijd werd het gebrek aan interne controle en transparantie aan de kaak gesteld. "De uitslag van de stemming heeft laten zien dat het EP het nog lastig vindt om een moderne en open houding aan te nemen over financieel management."

intern orde op zaken stellen

Gerbrandy vindt het Verdrag van Lissabon juist een goede gelegenheid om ook intern orde op zaken te stellen. Een Parlement werkt met publiek geld en moet wettelijk, maar ook politiek, in staat zijn om iedere uitgave te verantwoorden. 100% transparantie is daarbij essentieel. Iedereen moet kunnen zien hoe het geld door het EP besteedt wordt.

Op 21 april wordt door het gehele Europees Parlement over het rapport van Staes gestemd.