Gemeente Culemborg

Kunst op Chopinplein

Het college van B&W van de gemeente Culemborg heeft stichting Maanzaad opdracht gegeven om samen met wijkbewoners een kunstwerk te ontwikkelen voor het Chopinplein. Het college stelt hiervoor EUR 35.000,- beschikbaar. Dit geld is in het verleden door het buurtpanel Zuidoost overgedragen aan de gemeente.

Kunstenaar Marij Nielen en Hamid Feyzia van stichting Maanzaad uit Utrecht bedachten in overleg met een kleine vertegenwoordiging van bewoners een ontwerp voor een kunstwerk op het Chopinplein. Dit kunstwerk moet een bijdrage leveren aan de versterking van de ruimtelijke kwaliteit van het plein. Bij de realisering van het kunstwerk is een belangrijke rol voor de wijkbewoners weggelegd. In het ontwerp is tevens een messing borstbeeld van Frederic Chopin opgenomen. Dit borstbeeld heeft de Poolse ambassade vorig jaar aan het gemeentebestuur van Culemborg aangeboden voor het 200ste geboortejaar van Chopin in 2010.

Het kunstwerk is een vloerontwerp van speciaal gemaakte turkooize straatklinkers die een groot ovaal van 5 bij 3,40 meter vormen. De ovalen vorm is een verwijzing naar de muzieknoot. In het midden van de ovalen vorm komt de sokkel voor het borstbeeld van Chopin te staan. Een belangrijk onderdeel van het kunstwerk is de deelname van wijkbewoners. Het is de bedoeling dat wijkbewoners de zeshoekige klinkers kunnen graveren. Hiervoor wordt in de maanden mei, juni, juli en augustus (2010) een atelierruimte geopend die dagelijks toegankelijk is.