Gemeente Berkelland


Nieuwe gemeenteraad van Berkelland op 11 maart geïnstalleerd

Op 3 maart waren er gemeenteraadsverkiezingen. Op 5 maart werd door het hoofdstembureau de definitieve uitslag vastgesteld. Op 9 maart nam de oude gemeenteraad afscheid. En op 11 maart ging de nieuwe gemeenteraad aan het werk. Komende tijd moet ook worden uitgemaakt wie de komende vier jaar de wethouders zijn.

Koninklijke onderscheidingen

Voor de verkiezingen stond al vast dat mevrouw M.P. (Marianne) van Mechelen-Bol (63 jaar) uit Ruurlo en de heer H.J.E. (Jan) Hilhorst (61 jaar) uit Gelselaar de gemeenteraad zouden verlaten. Beiden kregen uit handen van burgemeester Bloemen voor hun verdiensten als volksvertegenwoordiger de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Van Mechelen was van maart 1990 tot juni 1995 raadslid in de gemeente Son en Breugel voor de PvdA-fractie. In de periode van april 1995 tot maart 1997 was zij Statenlid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Sinds 2005 is zij raadslid voor de PvdA-fractie van de gemeente Berkelland. De heer Hilhorst was van 1998 tot 2005 raadslid voor de CDA-fractie in de voormalige gemeente Borculo. Sinds de gemeentelijke herindeling in 2005 was hij voor dezelfde fractie actief in de gemeente Berkelland.

Nieuwe gemeenteraad

Na de verkiezing wordt aan de gekozen kandidaten gevraagd of zij hun benoeming in de gemeenteraad aanvaarden. In Berkelland werd Wim Kossink van de Partij van de Arbeid door middel van voorkeurstemmen gekozen, maar hij wil zijn plaats afstaan. Daardoor kwam mevrouw Betsy Wormgoor door haar aantal voorkeurstemmen in aanmerking voor het raadslidmaatschap. De komende weken kunnen er nog raadsleden `doorschuiven', als zittende raadsleden wethouder worden.

De raadsleden zijn nu:

* CDA

J.R. (Jaap) Jonk, L.J.H. (Leo) Scharenborg, M.T.J.M. (Martin) Bouwmeesters, mevrouw A.G.M. (Marian) Bolster-ter Woerds, G.D. (Gerard) Hilhorst en mevrouw R.P. (Patricia) Hoytink-Roubos.
* PvdA

D. (Dennis) Meijerink, J.J.W. (Jan) Zappeij, H. (Hans) Pelle en mevrouw W.A. (Betsy) Wormgoor.

* VVD

J. (Jan) Markink, W.G.J. (Wim) Roekevisch, F.H.C. (Fred) Mulkens, J.G. (Jan) Jansen, G.J. (Gerjan) Teselink en D. (Dinant) Weenk.
* Gemeentebelangen

Mevrouw J.A. (Joke) Pot-Klumper, A.J. (Jan) Ribbers en mevrouw U. (Ursula) Drexhage.

* D66

J.B. (Han) Boer, mevrouw J. (Jolanda) Kuipers-Berfelo, mevrouw J.G. (Jacqueline) Bussink, H.A.N. (Henk) Nijhof, E.J. (Erik) Slotboom en G.A. (Ge) Westra

* GroenLinks

S. (Stefan) Nijhuis en P.T.M. (Paul) Knuvers

* Ondernemend Berkelland

E.M.M. (Erik) Roosenboom en B.H.J.M. (Bennie) Morsink.

Collegeonderhandelingen

De partij met de meeste stemmen, het CDA, voert nu gesprekken met de overige politieke partijen. Uiteindelijk moet hieruit duidelijk worden welke partijen de wethouders leveren, welke plannen ze hebben voor de komende jaren en wie de nieuwe wethouders zijn.