Gemeente Berkelland


Informatiemappen uitgereikt aan eigenaren archeologische monumenten

Grafheuvel, landweer of urnenveld, nu in kaart gebracht

In een goed gevuld Muldershuis kregen de eigenaren van archeologische monumenten vorige week woensdag te horen waarom archeologie nu zo belangrijk is. Wethouder Johan Vennevertloo bood symbolisch aan de heer Luttikholt uit Beltrum de eerste archeologische informatiemap aan. De heer Luttikholt is eigenaar van een terrein waar vroeger havezate Groot Horstwijk heeft gestaan. In de informatiemap zit een beschrijving van het terrein en wordt uitgelegd wat een grafheuvel, landweer of urnenveld is. Ook wordt een advies gegeven over het onderhoud van het terrein. Met een goed stukje onderhoud bewaar je de resten in de bodem op een goede manier en kun je het normale gebruik van de grond gewoon door laten gaan.

De heer Luttikholt uit Beltrum krijgt eerste informatiemap

De heer Luttikholt uit Beltrum krijgt de eerste informatiemap van wethouder Vennevertloo

Zo'n dertig eigenaren maakten van de gelegenheid gebruik de achtergronden van het nieuwe gemeentelijke archeologiebeleid te horen. Marc Kocken, de regionaal archeoloog, wist met goede voorbeelden duidelijkheid te geven over de geschiedenis van het wonen in het verleden en welke sporen er nog in de bodem zitten.

Vroegtijdig contact

Er waren ook kritische vragen. Wat gaat er gebeuren als je bijvoorbeeld een nieuwe stal wilt bouwen, mag je nog wel ploegen? Terecht werd de opmerking gemaakt dat het nieuwe wetgeving is die kostenverhogend kan werken. Vroegtijdig contact met de gemeente en vooraf een onderzoek doen kan veel frustratie voorkomen.

Ondanks de zorg die sommige eigenaren hielden is het besef voor ons bodemarchief door deze avond wel toegenomen. De gemeente zal zich via de website en informatiebladen blijven inzetten om het draagvlak voor archeologie te verbreden.

Meer informatie?

Bel Annemieke Lugtigheid of Roy Oostendorp, telefoon 0545 -250 250.