Gemeente Berkelland


Minister van justitie werkt voor 1 mei plan uit om Rentray buiten gebruik te stellen

Gemeente investeerde 2,6 miljoen in de Rentray Suringarschool

De vaste Kamercommissie voor Justitie steekt voorlopig een stokje voor de tijdelijke sluiting van de drie jeugdgevangenissen. Afgelopen donderdag vond het debat plaats met de Kamercommissie over het voornemen van minister Hirsch Ballin om onder andere de justitiële jeugdinrichting Rentray in Rekken tijdelijk buiten gebruik te stellen. De minister heeft toegezegd dat hij voor 1 mei 2010 met een nadere uitwerking komt van zijn voornemen. Daarin kijkt hij ook naar alternatieven voor het gebruik van de inrichting. Hij zegde de commissie toe dat er tot die tijd geen onomkeerbare besluiten worden genomen.

Rentray-verblijfsgebouw

Dit is het resultaat van het verzet tegen de plannen van de minister. De gemeente Berkelland sprak in een brief aan de vaste commissie voor Justitie van de Tweede Kamer haar verbijstering uit om juist de inrichting Rentray in Rekken tijdelijk buiten gebruik te stellen. De locatie is in 2008 en 2009 grotendeels vernieuwd (een investering van 15 miljoen euro).

Rentray Suringarschool
Ook heeft de gemeente op nadrukkelijk verzoek van het ministerie van Justitie geïnvesteerd in een geheel nieuwe school. Berkelland heeft daar zelf 2,6 miljoen euro aan bijgedragen. Mocht de buitengebruikstelling leiden tot sluiting dan zal de gemeente de 2,6 miljoen euro claimen bij het ministerie. Ook voor het behoud van werkgelegenheid en het verlies aan expertise en jarenlange ervaring werd in de brief aandacht gevraagd.

De brief kunt u nalezen op onze website:

Brief over Rentray