Milieudienst Rijnmond

Vragen over uitrijden mest, riet verbranden en geel stof (stuifmeel)

23.03.2010 18:20
Meldkamer, zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar, telefoon 010 473 33 33

Het is voorjaar en dat betekent dat de meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond regelmatig seizoensgebonden vragen ontvangt over geel stof (stuifmeel) en stankoverlast van mest en riet verbranden.

Geel stof (stuifmeel)

Jaarlijks ontvangt de meldkamer vanaf februari meldingen van bewoners over geel stof. Mensen vragen dan over een witgeel stof op auto's en tuinmeubelen en op ramen van serre's. Vaak wordt gedacht dat het om sahara-zand gaat of om zwavel. Na enkele klachten gaat ook hier een medewerker van de meldkamer op locatie op onderzoek uit. Deze neemt ter plaatse een stofmonster, dat onder de microscoop wordt onderzocht. De eerste meldingen in het vroege voorjaar komen meestal van de bomen els of hazelaar. Meer informatie over stuifmeel is ook te vinden op de site van de KNMI.

Uitrijden van mest

Ook vanaf februari, wanneer het uitrijden van mest weer is toegestaan, ontvangt de meldkamer van de DCMR klachten over stankoverlast van mest. De geur wordt doorgaans omschreven als een mest- of rottingslucht of als een zwavellucht (zwavelwaterstof of rotte eieren). Het gaat ook regelmatig om kippenmest, dat bijzonder sterk ruikt.

Bij vijf klachten wordt het gebied waar de klachten vandaan komen aan de hand van de windrichting gelocaliseerd. Daarna gaat een medewerker van de meldkamer op onderzoek uit. Volgens de mestwetgeving mag mest op grasland worden uitgereden van februari tot september. De mest moet worden geïnjecteerd in de grond, zodat er zo min mogelijk stankoverlast ontstaat.
Waneer de DCMR constateert dat niet volgens de voorschriften wordt gewerkt, waarschuwt de DCMR de politie, die hiervoor de handhavende instantie is. Bij meer dan vijfitien klachten is de klachtengolfprocedure van kracht. Dat betekent dat alle betrokken instanties, zoals provincie, politie en AID (Algemene Inspectie Dienst) worden geïnformeerd.

Riet verbranden

In het voorjaar wordt grootschalig riet verbrand. Hierdoor kunnen bewoners last hebben van brandlucht.