Socialistische Partij

Starterslening groot succes

23-03-2010

Oss is een van de gemeenten die speciale leningen verstrekt aan starters op de woningmarkt. Tot vorig jaar werd daar weinig gebruik van gemaakt. Jammer, want voor starters zou het een mooi steuntje in de rug kunnen zijn. Bovendien bleef het geld in het startersfonds (bijeengebracht door de Gemeente Oss, het Rijk en de Provincie ) onbenut op de bank staan. Daarom heeft de SP vorig jaar de gemeente gevraagd om de voorwaarden voor de starterslening te versoepelen.

Belangrijkste punt daarbij was om ook kopers van bestaande woningen voor een starterslening in aanmerking te laten komen. Zo help je starters, komt de woningmarkt weer in beweging en krijg je ook verjonging in jaren '70 wijken.

De gemeente Oss vond de motie van de SP een goed idee en heeft de startersregeling aangepast. Met succes, want inmiddels zijn er al meer dan 50 leningen verstrekt.

Een starterslening kan worden verstrekt voor huizen tot 225.000 euro. Het is een aanvulling op de normale hypotheek voor mensen van wie het inkomen te laag is om voldoende hypotheek van de bank te krijgen. De starterslening bedraagt maximaal 45.000 euro en wordt verstrekt tegen gunstige voorwaarden. De lening wordt verstrekt uit een fonds dat voor de helft is gevuld door het ministerie van VROM, voor een kwart door de provincie Noord-Brabant en voor een kwart door de gemeente Oss.