Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 24 maart 2010

Dromen komen uit voor 50+ talenten

Op 26 maart start de Euro+ Codarts Module in Rotterdam. Het begin van twee weekenden les aan het Rotterdams Conservatorium (onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten) voor een keur aan 50+ talent. De 9-jarige samenwerking tussen het Euro+ Songfestival en het Rotterdams Conservatorium resulteert in deze unieke lesmodule.
Vijftien cultureel diverse 50+ zangtalenten krijgen 5 dagen les aan het Rotterdams Conservatorium en gaan daarna op tournee naar RUHR en Istanbul 2010.

Rotterdam has got talent!
Niemand hield de ogen droog toen Susan Boyle Britain has got talent won. De ontroering die ieders hart beroerde toen deze bijna 50-jarige ineens de jury en de wereld verbaasde en veroverde. Het Euro+ Songfestival weet al sinds haar ontstaan tijdens Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa dat er veel van dit soort droomzangers zijn.

Deelnemer Euro+ Codarts Module; fotografie Sterk-werk (rechtenvrij)

De bevolking verandert, vergrijst en verkleurt tegelijkertijd. Dat vraagt om nieuwe perspectieven op ouder worden samen met leeftijdgenoten die van over de hele wereld naar de grote steden van Europa gemigreerd zijn. Het Euro+ Songfestival is hét talentontwikkelingsprogramma voor 50+ cultureel divers talent.

Samenwerking
Vanaf day one schaarde het Rotterdams Conservatorium zich achter het initiatief om de studenten kennis te laten maken met de authentieke 50+ zangers uit tal van wereldmuziekculturen. Een samenwerking die het verschil maakt tussen een 'aardig voor de mensen' songfestival en een volwaardig talentontwikkelingsprogramma voor de potentiële Susan Boyles onder de rijpere talenten.

De talenten worden gecoacht op onder andere zangtechniek, presentatie en tekstbeleving. Deze lessen worden gegeven door zangpedagoog Harjo Pasveer (vocalcoach van o.a. Frans Bauer, Rotterdams Conservatorium), Vera Westera (zangeres, Conservatorium Arnhem), Noëlle Turner (vocalcoach van o.a. Pia Douwes, Folkwanghochschule Essen) en Paul Mayer (componist en muzikaal leider Euro+ Songfestival).

Unieke kans
Welke zanger van het Euro+ Songfestival je ook spreekt, 9 van de 10 keer zal deze je vertellen dat hij of zij als kind dolgraag naar het conservatorium had gewild. Steevast kregen ze dan te horen dat dat ' niet voor ons soort mensen' is weggelegd en/of leer maar eerst een vak.

De Euro+ Codarts Module is een uitmuntende gelegenheid voor cultureel diverse 50+ zangtalenten om hun droom te verwezenlijken. Na de 5 lessen gaan de vijftien zangers/zangeressen op tournee. Op 25 april - zondagmiddag - een try-out in Theater Zuidplein om later in de Merkatorhalle in Duisburg i.h.k.v. RUHR 2010 twee nieuwe composities van muzikaal leider Paul Mayer uit te voeren.

=========