Opening unieke kalibratiefaciliteit voor olie- en gasmeters: EuroLoop

16/12/2009 11:41

NMI

Op woensdag 24 maart opent Maria van der Hoeven, Minister van Economische Zaken, NMi's nieuwe kalibratiefaciliteit EuroLoop. Dankzij het unieke design van deze faciliteit wordt een grote stap voorwaarts gezet in de nauwkeurigheid waarmee grote olie- en gasstromen zijn te meten. Uitgaande van het huidige Nederlandse import- en exportvolume (de 'gasrotonde') is het economisch belang waarover we spreken bij een verbetering van de nauwkeurigheid met 0,1% maar liefst 25 miljoen Euro op jaarbasis! Tijdens de opening en het aansluitende congres krijgen bezoekers de mogelijkheid om deze bijzondere kalibratiefaciliteit van dichtbij te bekijken.

De afgelopen maanden is in de internationale olie -en gaswereld uitgekeken naar de ingebruikname van EuroLoop. Nergens in de wereld bestaat een faciliteit die industriële olie -en gasmeters met zulke lage meetonzekerheden kan beoordelen en kalibreren. Het gaat om enorme meters tot wel 30 inch doorsnee die zijn ingebouwd in het internationale transportnetwerk voor olie en gas en een belangrijke schakel vormen in de olie -en gashandel. Meters uit de hele wereld zullen naar EuroLoop komen om gekalibreerd te worden.

Dankzij de loop-constructie waardoor een enorme gasvoorraad keer op keer gebruikt kan worden, is NMi niet langer afhankelijk van de afname van gas, zoals met de huidige faciliteit het geval is. NMi kan hierdoor niet alleen nauwkeuriger meten, maar haar klanten sneller van dienst zijn.

Kalibreren levert geld op

Meetinstrumenten worden onder andere gebruikt in het handelsverkeer. Denk daarbij aan de weegschaal in de supermarkt, de benzinepomp of de gasmeter thuis. Nauwkeurige meetinstrumenten zijn van essentieel belang met het oog op veiligheid (werkplek), milieu (overproductie) en kostenbesparingen (handel). Bij het kalibreren van een meetinstrument wordt de afwijking van het meetmiddel bepaald ten opzichte van een bekende standaard. Doordat de afwijking vervolgens bekend is, kunnen de resultaten van het meetinstrument worden gecorrigeerd.

Meer informatie en een animatie van EuroLoop is te vinden op www.nmi.nl/euroloop.

Congres olie en gas

Bij de officiële opening van EuroLoop op 24 maart 2010 zullen 150 VIPS uit de olie -en gaswereld aanwezig zijn. Aansluitend, op donderdag 25 maart, organiseert NMi in samenwerking met VSL (nationaal standaardenlaboratorium) het eerste Milestones in Metrology - Oil & Gas congres. Internationale sprekers zullen daar hun visie geven op de hot topics op het gebied van olie -en gasmetingen: LNG-metingen (liquefied natural gas), herleidbaarheid en beheersing van meetgegevens. Tijdens twee speciaal voor de gelegenheid samengestelde introductietrainingen flow measurement (olie en gas) kunnen congresdeelnemers kennismaken met de belangrijkste uitgangspunten van flowmetingen. Meer informatie over het congres is te vinden op www.milestonesinmetrology.nl.

NMi

NMi is de onafhankelijke specialist voor het testen, certificeren, kalibreren en trainen op het gebied van metrologie en kansspelen. Deze kernactiviteiten worden uitgevoerd in en vanuit de hoofdvestiging in Dordrecht en vanuit nevenvestigingen in Hengelo, Rotterdam, Velp, Brielle, Bergum, Petten, Kasterlee (België), Padua (Italië) en vanaf 1 januari 2010 Bangor (UK). De NMi-groep biedt haar producten en diensten wereldwijd aan. Meer informatie over NMi is te vinden op www.nmi.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nmi.nl/euroloop