Universiteit Leiden

Warm wollen winterjurkje voor Siebold-notenboom

Christo maar dan anders. Zo kun je het project waarin de Hortus botanicus de Siebold-notenboom laat voorzien van een kleurig gebreid winterjurkje wel noemen. Wie wil (v/m) kan meebreien aan de benodigde lapjes.

Leids TextielFestival
Het aankleden van de Siebold-notenboom doet denken aan de projecten van de kunstenaar Christo die grote bouwwerken inpakt. Het project in de hortus is veel kleinschaliger en wordt georganiseerd in het kader van het TextielFestival dat van 24 tot 28 maart in Leiden plaatsvindt.

Meebreien

Waar Christo werkt met enorme lappen stof, versterkt met kunststof, bestaat het kledingstuk voor de notenboom uit vele kleine lapjes die aan elkaar worden genaaid. Iedereen die wil, zowel mannen als vrouwen, kunnen meebreien: vanaf 23 januari worden in de Hortus botanicus tassen met wol uitgedeeld en instructies gegeven. Voor materiaal en breipennen wordt een borg van EUR 5 gevraagd.

Tree Cozy
Het idee om een boom aan te kleden met breisel komt van de textielkunstenares Carol Hummer, die in 2005 500 uur breidde en een hydraulische lift nodig had om de hele aankleding voor elkaar te krijgen. Tree Cozy doopte ze haar project.

Samen breien
Het breien voor de Siebold-notenboom gebeurt thuis maar er wordt ook gezellig samen gebreid in de hortus. Dit gebeurt op zaterdag 23 januari (start), zondag 7 februari, zaterdag 6 maart en zondag 14 maart (slot), van 14.00 tot 16.00 uur. Daarna worden de lappen aan elkaar gezet en om de boom vastgemaakt. Vanaf 24 maart is de ingebreide boom vervolgens een week lang te bewonderen.

Het project wordt gesponsord door Nordic Wool.

Links


+ Hortus botanicus

+ Textielfestival

+ Nordic Wool

(19 januari 2009/CH)

Nieuwsredactie - 19/01/2010