K.V Archivarissen


Programma Scriptiemiddag SNAAI 24 maart 2010

Programma Scriptiemiddag SNAAI

12.45 - 13.00 Binnenlopen
13.00 - 13.45 Presentatie Ernest Verhees
13.45 - 14.30 Presentatie Robin Lassche
14.30 - 15.00 Pauze
15.00 - 16.00 Rondleiding door Stadsarchief Amsterdam 16.00 - 16.45 Presentatie Joeri Meijer
16.45 - 17.30 Borrel

Ernest Verhees - Verbetering van de digitale toegankelijkheid van gemeentelijke code-archieven in een archiefbewaarplaats In deze scriptie is een analyse gemaakt van de problemen bij de toegankelijkheid van gemeentelijke code-archieven. Hij gaat hierop in en geeft ook aan welke oplossingen er zijn op het gebied van digitale toegankelijkheid. Tevens geeft hij voorbeelden om met behulp van moderne zoeksstrategieën en technische hulpmiddelen de kwaliteit van het 'zoeken en vinden' te verbeteren.

Robin Lassche - Balanced Descriptions. A description project at the Arsip Nationale Republik Indonesia
Bij het Arsip Nasional te Jakarta was men gewend om zeer gedetailleerde archiefbeschrijvingen op stukniveau te maken. In opdracht van de instelling is er een nieuwe methodiek ontwikkeld voor het beschrijven door de archiefmedewerkers. De methode zet in op generieke beschrijvingen op een hoger niveau. De nieuwe werkwijze is m.b.v. een casus getest en vervolgens aangepast.

Joeri Meijer - Belangen en belanghebbenden bij archieven in de rechtsstaat.
Dit onderzoek brengt in kaart wat de verschillenden belangen zijn bij overheidsarchieven in de rechtsstaat. Wie zijn de belanghebbenden? En hoe kunnen de overheidsorganisaties hun archiveringssysteem naar de verschillende belangen inrichten? Per proces wordt aangegeven hoe rekening gehouden kan worden met de belangen. Een praktische handleiding voor elke archivaris die hier mee te maken heeft.