Rijksuniversiteit Groningen

Essential fatty acid deficiency and the small intestine

Datum: 24 maart 2010

Promotie: mw. S. Lukovac, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Essential fatty acid deficiency and the small intestine

Promotor(s): prof.dr. H.J. Verkade, prof.dr. E.H.H.M. Rings

Faculteit: Medische Wetenschappen

Effecten van vetzuurtekort op dunne darm

Essentiële vetzuren, zoals linolzuur en alfa-linoleenzuur zijn heel belangrijk voor verscheidene biologische functies in de mens, zoals in hersenen, nieren, lever en huid. Essentiële vetzuren kan het lichaam zelf niet maken; daarom moeten ze via de voeding worden opgenomen.

Kinderen met een leverziekte cholestase nemen deze essentiële vetzuren vaak minder goed op. Zij krijgen daarom te maken met een vertraagde groei en problemen met de lever en huid. Dit hele verschijnsel wordt cholestasis induced failure to thrive (CIFTTT) genoemd.

Het is nog onbekend hoe de opname van voedingsstoffen in de dunne darm precies verloopt bij kinderen met deze ziekte. Promovenda Sabina Lukovac onderzocht daarom in het lab welke effecten tekort aan essentiële vetzuren heeft op de dunne darm. Zij ontdekte dat vooral de vetten en koolhydratenabsorptie in de dunne darm verstoord waren. Ook blijkt uit studies met celkweken dat een korte toediening van linolzuur niet leidt tot vermindering van de effecten van vetzuurdeficiëntie.

De resultaten zijn nog fundamenteel, maar zullen in de toekomst bijdragen aan de ontwikkeling van een beter dieet voor kinderen met CIFTT.

Sabina Lukovac (Bosnië en Hercegovina, 1980) studeerde medische biologie in Groningen. Zij deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Kindergeneeskunde in het UMCG. Haar onderzoek werd gefinancierd door de Maag Lever Darm Stichting. Vanaf april 2010 gaat ze werken als postdoctoral fellow bij de School of Medicine aan de University of Pennsylvania in Philadelphia.

Laatst gewijzigd: 11 maart 2010 12:49