Gemeente Schouwen-Duiveland


Herdenking joods monument

Publicatiedatum: 17 maart 2010

PERSBERICHT

Datum

18 maart 2009

LEERLINGEN JAN LOUIS DE JONGESCHOOL LEGGEN KRANS BIJ JOODS MONUMENT

Zierikzee. Woensdag 24 maart leggen leerlingen van de J.L. de Jongeschool uit Zierikzee een krans bij het Joods monument op de hoek Grachtweg/Caustraat in Zierikzee. Deze herdenkingsplechtigheid begint om 11.00 uur met een stille tocht vanaf de Johan Louis de Jongeschool in 't Vrije via de Grachtweg naar het Joods monument, dat door deze school is geadopteerd.

Met deze plechtigheid wordt herdacht dat op 24 maart 1942 achttien Joodse families uit Zierikzee door de Duitsers zijn weggevoerd en nooit meer naar Zierikzee zijn teruggekeerd.

Bij het monument draagt een van de leerlingen een gedicht voor waarna D. de Bruijne, directeur van de J.L. de Jongeschool en wethouder R. van der Wekken een korte toespraak houden. Vervolgens wordt de last Post geblazen en volgt één minuut stilte. Daarna zingen de aanwezigen het eerste couplet van het Wilhemus. De bijeenkomst wordt afgesloten door het leggen van een krans en een aantal zelfgemaakte vlinders.

Voorheen legde de J.L. de Jongeschool altijd op 4 mei een krans bij het monument.

Omdat deze dag in de meivakantie valt, konden veel leerlingen en hun ouders hierbij niet aanwezig zijn Om toch zoveel mogelijk jongeren en andere belangstellenden de gelegenheid te geven om deze tragische gebeurtenis te herdenken wordt de kranslegging door de school op 24 maart gehouden. De gemeente legt op 4 mei een krans bij het Joods monument.