Vrije Universiteit Amsterdam

Efficiënte simulatie algoritmen voor de optimalisatie van `discrete event systems'


* Startdatum: 24-03-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Efficiënte simulatie algoritmen voor de optimalisatie van `discrete event systems'


* Spreker: T. Farenhorst-Yuan


* Promotor: prof.dr. H.C. Tijms


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

Taoying Farenhorst-Yuan draagt bij aan de ontwikkeling van efficiënte gradiëntschattingsmethodieken voor het optimaliseren van `discrete event systems'. Daarnaast geeft Farenhorst-Yuan een aantal toepassingen van de resulterende algoritmen voor het oplossen van alledaagse stochastische problemen.

Stochastische systemen kunnen worden ingezet in allerlei domeinen, zoals de industriële productie, de transportsector, de financiële wereld, en voor allerlei vraagstukken op het gebied van logistiek en communicatie. Veel van dit soort systemen kunnen worden gemodelleerd als zogeheten `discrete event systems' (DES) die de werking van het systeem representeren als een chronologische reeks van gebeurtenissen. Wiskundige modellen van een DES proberen het gedrag van het systeem zo simpel en goed mogelijk te beschrijven door het maken van een aantal aannames.

In het algemeen zijn `echte' systemen in onze wereld vaak te complex om goed beschreven te worden door een gesimplificeerd model, waardoor het moeilijk is om data-analyse toe te passen. Het inzetten van simulaties is echter een krachtig alternatief en kan worden ingezet om de prestaties van DES te kunnen meten en optimaliseren. In dit soort simulaties worden de afgeleiden van de prestatiemeten geschat in plaats van berekend. Om dit te kunnen doen is het noodzakelijk om efficiënte en zuivere gradintschatters in te zetten. Vanuit een praktisch oogpunt moeten dit soort gradiëntschatters gemakkelijk te implementeren zijn, een lage variantie hebben, en weinig rekenkracht kosten.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam