Gemeente Binnenmaas

Inloopbijeenkomst dijkversterking Hoeksche Waard Noord

Woensdag 24 maart a.s. houdt waterschap Hollandse Delta een inloopavond in cultureel centrum De Drie Lelies in Puttershoek. Belangstellenden kunnen tussen 19.00 en 21.00 uur kennisnemen van de plannen voor de dijkversterkingen in het noorden van de Hoeksche Waard.
Hollandse Delta gaat de dijken langs de Oude Maas op vier plaatsen versterken: de Bosschendijk in Oud-Beijerland, de Zomerlandsedijk in Heinenoord, het Simonsdijkje in Puttershoek en de Gorsdijk in s-Gravendeel. Meer informatie is te vinden op:
www.wshd.nl/hoekschewaard-noord.

Dijkversterking Hoeksche Waard Noord

Het dijkversterkingscluster Hoeksche Waard Noord bestaat uit vier te versterken dijkvakken aan de noordrand van de Hoeksche Waard langs de Oude Maas met een totale lengte van meer dan 4 kilometer:
* Bosschendijk te Oud-Beijerland

* Zomerlandsedijk te Heinenoord

* Simonsdijkje te Puttershoek

* Gorsdijk te 's-Gravendeel

Op basis van de tweede toetsronde van de veiligheidstoetsing in 2006 en de achterlandstudie van de Maeslantkering zijn deze dijkvakken afgekeurd. Eén kilometer van de Bosschendijk wordt versterkt vanuit het Ruimte voor de Rivier programma.

Het dijkvak Bosschendijk grenst aan de natuurgebieden "De Bosschen" en "Grienden Goidschalxoord". Deze maken deel uit van het Natura 2000 gebied "Oude Maas". Het eiland "Hoeksche Waard" is in zijn geheel aangewezen als Nationaal Landschap.

In 2008 is het waterschap gestart met de planvorming voor de dijkversterking. Op dit moment is het startdocument grotendeels gereed. Hierin worden de specifieke kenmerken en de mogelijke oplossingsrichtingen van de dijktracés in beeld gebracht. Ook is er gekeken naar de kosten en de effecten op de omgeving van de oplossingsrichtingen.

Over de dijken

Bosschendijk
De Bosschendijk is een grasdijk langs de Oude Maas ter hoogte van het bedrijventerrein van Oud-Beijerland. Buitendijks ligt het Natura 2000 gebied "Oude Maas" en ook twee percelen aan de binnenzijde van de dijk maken deel uit van dit Natura 2000 gebied. Op de binnenberm van de dijk ligt een fietspad dat deel uitmaakt van het fietsroutenetwerk Hoeksche Waard. Halverwege het te versterken dijkvak ligt het gemaal "De Bosschen". Aan de binnenzijde ligt ter hoogte van Goidschalxoord de Pallet- en Kistenfabriek dicht langs de dijk.

Zomerlandsedijk
De Zomerlandsedijk ligt ten noordoosten van Heinenoord. Aan de buitenzijde van de dijk ligt een voorland met eenzelfde hoogte als de dijk.

Simonsdijkje
Het te versterken deel van het Simonsdijkje ligt rondom het Lorregat. Deze dijkversterking sluit aan op het gedeelte dat eerder versterkt is vanwege de nieuwbouw aan de Zijdewinde. In dit dijktracé liggen twee kunstwerken, die meegenomen worden in het dijkversterkingsplan.

Gorsdijk
De Gorsdijk is een grasdijk ten noordwesten van 's-Gravendeel. Buitendijks ligt de Provinciale Ecologische Hoofdstuctuur en binnendijks liggen twee grote leidingen.

Wat gaat het waterschap doen?

Voor afgekeurde dijkvakken wordt een ontwerp gemaakt, zodat de dijk voor een periode van 50 jaar weer aan de wettelijke norm voldoet. Dat wil zeggen: bestand tegen een waterstand die met een kans van 1 : 2000 per jaar voorkomt.

Wat gaat u ervan merken?

We vinden het belangrijk om de dijkversterkingsplannen goed af te stemmen met alle belanghebbenden. Dat willen we doen door

Het waterschap wil rekening houden met de verschillende belangen in het gebied. Daarom betrekt Hollandse Delta iedereen zo veel mogelijk bij de plannen. Bijvoorbeeld door tijdens de planstudie informatiebijeenkomsten en klankbordbijeenkomsten te organiseren en specifieke belangen één op één te bespreken. De voorbereidingen zijn in 2010 klaar. Dan kan de schop werkelijk de grond in. In 2012 moeten de dijkversterkingen langs de Oude Maas klaar zijn.