Provincie Noord-Brabant

|Datum         |
|22 maart 2010 |
|Nummer        |
|56            |
Tweede ontregelconferentie in provinciehuis 's-Hertogenbosch Brabantse jeugdzorg biedt oplossingen om regeldruk te verminderen

Jongeren die hun eigen (digitale) dossier bijhouden, en levensloopconsulenten die cliënten begeleiden tijdens het zorgtraject. Het zijn twee van de zes concrete oplossingen die zorgen voor minder regeldruk in de Jeugdzorg. Tijdens de tweede 'ontregelconferentie', op donderdag 24 maart in het Provinciehuis in Den Bosch, presenteren cliënten en professionals hun oplossingen.

Vorig jaar april vond de eerste 'ontregelconferentie' plaats met een verkenning naar ervaren regeldruk in de jeugdzorg. Naar aanleiding van de conferentie zijn zes projecten uitgezet. Onder leiding van een gespecialiseerd bureau zochten cliënten in en medewerkers uit de jeugdzorg naar oplossingen voor de vele regels. "Mensen kunnen veel zelf, en als provincie proberen we steeds meer om iedereen aan te spreken op de eigen kracht. Dit is daar een prima voorbeeld van", stelt gedeputeerde Brigite van Haaften.

Oplossingen Eén van de oplossingen blijkt de mogelijkheid voor jongeren om zelf hun dossier te beheren. Jongeren presenteren donderdag het 'living lab', waarbij zij een eigen dossier maakten met behulp van sociale (digitale) media. Zij belichten de voor- en nadelen en vertellen hoe zij dit project hebben ervaren. Daarnaast werkte de cliëntenraad van de Brabantse zorgaanbieder De Combinatie het afgelopen jaar het begrip de 'levensloopconsulent' uit. Deze consulent, een hulpverlener, steunt de cliënt gedurende de hele periode dat hij gebruik maakt van jeugdzorg. Overigens zijn het afgelopen jaar de plannen uitgewerkt én in de praktijk toegepast. Tijdens de conferentie lichten de betrokkenen de zes plannen toe in workshops én delen zij hun ervaringen met ervaringsdeskundigen..

Naast het eigen zorgdossier en de levensloopconsulent zijn de overige vier workshops: Begrijpelijke taal in rapportages: Zowel Bureau Jeugdzorg, BJ Brabant als De Combinatie verbeterden het taalgebruik in rapportages en brieven dankzij een verrassende samenwerking met Avans Hogeschool. De school gaat als gevolg van dit project voortaan meer aandacht aan dit aspect besteden in het (zorg)onderwijs. Vereenvoudigde indicatiestelling: Bureau Jeugdzorg en de Centra voor Jeugd en Gezin in Tilburg en Eindhoven pakken de complexe hulpvragen van gezinnen gezamenlijk aan. Ze maken afspraken over samenwerking, zodat het indicatieproces soepel en integraal verloopt. SLIM: Werken vanuit de vraag van de cliënt, minder overdrachtsmomenten, efficiënter en sneller werken: dat zijn de doelstellingen van het project SLIM: snel, logisch, integraal, mensgericht. Een project waarbij de regeldruk in het hele proces is bekeken en aangepakt. Bureau Jeugdzorg vertelt over de aanpak en de voortgang van het programma. Beleidsinformatie: Om regeldruk terug te dringen is het handig om ontwikkelingen in de jeugdzorg te herkennen en te gebruiken bij het maken van nieuw beleid. Door dit slim in te richten is het mogelijk de bijbehorende regeldruk zo laag mogelijk te houden.



Provincie Noord-Brabant