De Haagse Hogeschool


Veel hersenenactiviteit op De Haagse Hogeschool in de 15e Brain Awareness Week

Het lectoraat Revalidatie van De Haagse Hogeschool organiseert twee symposia op 24 en 25 maart 2010 in het kader van de Brain Awareness Week.

Hersenen in beweging

Op woensdag 24 maart 2010 vindt het symposium Hersenen in beweging â hersenen, hersenletsel en onderzoek plaats. Lector Revalidatie Arend de Kloet opent het symposium dat bestaat uit verschillende lezingen. Zo legt prof.dr. Eric Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU Amsterdam en de RU Groningen, de relatie tussen bewegen, cognitie en gedrag. Ruud Selles, als bewegingswetenschapper en onderzoeker verbonden aan het Erasmus MC te Rotterdam, vertelt over spiegelneuronen en spiegeltherapie. John van der Meij gaat in op de invloed van het gebruik van zintuigen, motoriek, emoties en cognitieve vaardigheden op de vorm en functie van het brein. Hij is directeur van Trilemma; praktijk voor training, therapie en coaching en als docent verbonden aan het Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen. Naast lezingen is er ook een workshop âAangepast sportenâ door Monique Berger en Karen Stein van Callenfels. Zij zijn beiden docent aan De Haagse Hogeschool en kenniskringlid van het lectoraat Revalidatie.

Goed op weg

Op donderdag 25 maart 2010 is het symposium Goed op weg. Presentatie van de Nederlandse stand van zaken in zorg en onderwijs voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen (tot 25 jaar) met niet aangeboren hersenletsel. Centraal staan drie landelijke inventarisatiestudies (cognitieve revalidatie, onderwijs en gezinsondersteuning) en workshops (voorbeelden van good-practice). Ouders, professionals en organisaties ontmoeten elkaar om kennis, vragen en ideeën te delen en gezamenlijk de agenda voor de komende vijf jaar te bepalen: bekendheid NAH vergroten, best-practices in zorg en onderwijs implementeren, ontwikkelen en innoveren van aanbod, onderzoek.

Brain Awareness Week

De Brain Awareness Week, die wereldwijd jaarlijks plaatsvindt in maart, is gericht op het onder de aandacht brengen van hersenen, hersenletsel en hersenonderzoek. Initiatiefnemers zijn onder meer de Neurofederatie en de Hersenstichting. Dit jaar vindt de Brain Awareness Week voor de 15de keer plaats.

Bijzonder lectoraat

Het lectoraat Revalidatie is een bijzonder lectoraat dat door Sophia Revalidatie met De Haagse Hogeschool is gestart. Niet aangeboren hersenletsel (NAH) verdient veel meer aandacht: in de zorg, het beroepsonderwijs en in de maatschappij. Het lectoraat werkt hieraan, vooral gericht op de gevolgen van NAH op sociaal en maatschappelijk participeren. Jongeren met NAH staan hierbij centraal, zij participeren in het ontwerpen van plannen en uitvoeren van activiteiten. Arend de Kloet is per september 2008 benoemd tot lector van dit lectoraat. Hij werkt tevens als orthopedagoog en gezondheidszorgpsycholoog bij Sophia Revalidatie, onder andere bij de polikliniek voor jongeren (tot 25 jaar).

Wii daagt je uit?: een voorbeeld

Onlangs is de 2e fase gestart van het onderzoek Wii daag(t) je uit? Dit onderzoek richt zich op de vraag of gamen met de Wii op motorisch, cognitief en sociaal-emotioneel gebied een effectieve aanvulling op therapie kan zijn. Het lectoraat beschrijft, na inventariserend onderzoek, op welke manier, welk spel, met welke bedoeling ingezet kan worden. Welke aanpassingen in hardware en software zijn nodig voor de beoogde toepassingsmogelijkheden? Nu is het tijd voor de 2^e fase, de effectstudie, gericht op specifieke vaardigheden en vanzelfsprekend op participatie. Ruim 50 jongeren met niet aangeboren hersenletsel in de regio Haaglanden, Utrecht en Arnhem gaan 3 maanden doelgericht gamen. Het onderzoek is gestart in september 2009 en loopt tot begin 2011, in samenwerking met de Hersenstichting en financieel mogelijk gemaakt door de sponsor Bingo Loterij. De gemeente Den Haag en de Stichting KwamUtegen heeft het aanschaffen van extra apparatuur mogelijk gemaakt.