Stichting Wakker Dier

Persuitnodiging: Koeiendanspremiere 2010
(23 maart 2010)
Wat:
De Koeiendanspremière:
koeien`dansen' van plezier als ze weer de wei weer in mogen Waar:
Biologische Melkveehouderij Hoeve Biesland, Fam Duijndam, Bieslandseweg 1, 2645 BM Delfgauw
Wanneer:
Woensdag 24 maart 12.00 uur
Organisatie:


Morgen, woensdag 24 maart, op één van de eerste warme dagen van het jaar, vindt weer de jaarlijkse `koeiendanspremière' plaats. Dan mogen de eerste koeien weer uit de winterstal de wei in; dit jaar bij de biologische boerderij van familie Duijndam in Delfgauw. De - doorgaans introverte - koeien zijn dan zo blij, dat ze bij het verlaten van de stal echte vreugdesprongen maken. Volgens mevrouw Duijndam staan de koeien al dagen reikhalzend naar buiten te kijken, maar door de koude winter is het gras nu pas goed genoeg. Familie Duijndam is elk jaar één van de eersten die zijn koeien naar buiten laat. Vanaf 30 maart kan het publiek op www.wakkerdier.nl data en locaties vinden van meer koeiendansen in verschillende delen van Nederland. Wakker Dier zal de komende week op de radio het publiek oproepen om een koeiendans in de buurt te bezoeken, en om voor biologische melk en kaas te kiezen.

Biologische melkveehouderij
In Nederland komt één op de vijf koeien nooit buiten, maar in de biologische landbouw is weidegang verplicht. Voor het welzijn en de gezondheid van de koe is weidegang erg belangrijk. In bijna alle weersomstandigheden kiest een koe zelf voor een frisse neus in de wei in plaats van op stal te blijven. Weidekoeien hebben ook minder last van uierontsteking, pootgebreken en klauwontstekingen en een betere vruchtbaarheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt melk van weidekoeien gezonder te zijn dan melk van stalkoeien. Zo blijkt dat biologische weidemelk zelfs 60% meer van het gezonde vetzuur Omega3 bevat en 38% meer CLA dan niet-biologische melk. Los van alle onderzoekscijfers geldt: een vreugdesprong van een koe zegt meer dan
1.000 woorden.

Naast biologische melk zijn er meerdere melk-merken die weidegarantie garanderen, maar naast weidegang heeft de biologische landbouw meer voordelen. De koeien eten minder krachtvoer, hoeven over het algemeen minder melk te produceren en de koeien krijgen geen preventieve antibiotica.