Persberichten

Conclusie Techni-Show 2010: de markt beweegt weer

Publicatiedatum: 17-03-2010

"De blik is op de toekomst gericht en machines spelen daar - misschien nog wel meer dan voor de crisis - een belangrijke rol in. In plaats van weer mensen aannemen, kiezen bedrijven nu steeds vaker voor automatiseren." George Kaars Sijpesteijn, directeur van zaagspecialist Kaltenbach, kan er kort over zijn. We zijn er door de crisis nog niet, maar het gaat de goede kant op. Er heerste volgens de exposant een positieve sfeer tijdens Techni-Show, de vakbeurs voor industriële productietechniek die van 9 tot en met 12 maart werd gehouden in Jaarbeurs Utrecht. De beurs trok in totaal 44.410 bezoekers.


Projectmanager Pieter-Dirk Waltheer van beursorganisator VNU Exhibitions spreekt zijn waardering voor exposanten en bezoekers uit na afloop van de beurs. "Wij zijn heel dankbaar voor het feit dat klanten het lef en vertrouwen in Techni-Show hebben, om soms wel anderhalf jaar van te voren, in te schrijven. Dit tijdens de grootste crisis sinds de jaren dertig." Exposanten hebben niet voor niets geïnvesteerd in beursdeelname, blijkt na een rondgang op de beursvloer, aldus Waltheer. Producenten en afnemers durven weer voorzichtig vooruit te kijken. "Hun vertrouwen heeft zich tijdens de beurs terugbetaald. De markt was duidelijk weer in beweging, projecten beginnen weer los te komen."
* 44.410 bezoekers
* 25 % directie
* 19% is eindbeslisser en 27 % medebeslisser over investeringen
* 35% bezoekers is afkomstig uit metaalindustrie
* Iets meer dan 70% van de bezoekers beoordeelt zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het aanbod als "uitstekend/goed"
* 62% geeft wel aan dat bepaalde sectoren op de beurs beter vertegenwoordigd mogen zijn. Daarbij worden vooral de "machines voor verspanende bewerking" en machinegereedschappen genoemd
* Techni-Show kent trouwe bezoekers, 73% geeft op dit moment al aan dat ze de beurs in 2012 waarschijnlijk weer zullen bezoeken
* Het voorlopige eindoordeel van de bezoekers ligt op een 7,1. Exposanten geven de beurs een 7,2.

Bruisende evenementen
Arwen Obermeyer, Cluster Manager Industrie bij de beursorganisator, geeft aan dat exposanten unaniem terugkoppelen dat Techni-Show 'bruisende evenementen bood en bezoekers die weer bereid waren te investeren'. Voor veel bedrijven zorgde de beurs tijdens de crisis volgens Obermeyer voor 'een geweldige boost voor de sales en marketing en teamspirit binnen hun firma's.'

Relatiebeurs
Sijpesteijn, directeur van Kaltenbach ziet naast de motiverende, nog een andere rol voor Techni-Show weggelegd. "Ons bedrijf heeft in aanloop naar de beurs zowel vaste klanten als prospects actief uitgenodigd. De Techni-Show is niet langer alleen maar een kopersbeurs, het is een relatiebeurs geworden. Ook vaste klanten komen hier graag nog even kijken, met de vraag: wat hebben jullie voor nieuws?"

Grote Nederlandse spelers
Leon de Schepper, inkoper bij Fokker Landing Gear is vrijwel elke editie van Techni-Show van de partij: "Vanuit mijn functie als Strategic Buyer in de luchtvaartindustrie bezoek ik meerdere technische beurzen in Europa. Naast de Metav in Düsseldorf, waar het aanbod machines net iets groter is, zit de Techni-Show er altijd wel bij. Waarom?Ik vind het belangrijk om een beurs te bezoeken waar de grote Nederlandse spelers allemaal bij elkaar staan. Ik heb vooraf een aantal afspraken gemaakt met potentiële nieuwe machineleveranciers en deze heb ik gesproken. Door je vooraf in de exposanten te verdiepen en inderdaad afspraken te maken, werkt een beursbezoek erg efficiënt.'"

Concurrent voor Metav
Waltheer vult De Schepper aan: "Met Techni-Show zijn we inmiddels bijna net zo groot als onze (vroeger veel grotere) broer METAV. Die beurs trok 45.000 bezoekers en Techni-Show 44.000. Dat is iets waar we trots op mogen zijn. Ik denk dat exposanten echt niet verwacht hadden dat we hezelfde aantal bezoekers zouden trekken als in 2008, maar toch willen we voor 2012 weer een groei ten opzichte van 2010 als prognose stellen. Daar is tijdens deze editie een goede basis voor gelegd. "

Blik op toekomst
Collega Obermeyer blikt ook tevreden terug, maar vooral de toekomst heeft haar aandacht. "Exposanten die op de tegelijkertijd gehouden ESEF of Techni-Show stonden durfden te investeren in hun klanten en de klanten van de toekomst, geweldig ook dat ze ook aangeven dat ze concrete zaken hebben gedaan en in sommige gevallen genoeg opdrachten voor de rest van het jaar en het jaar daarop hebben binnengesleept. De waarderingcijfers van de exposanten laat dan ook zien dat men bovengemiddeld tevreden is met het resultaat. Ook de voorinschrijving voor ESEF en Techni-Show laat dit enthousiasme zien; het merendeel van de exposanten heeft zijnvoorkeuren al doorgegeven voor 2012."

Techni-Show 2012 is van 13 t/m 16 maart te bezoeken in Jaarbeurs Utrecht.


Noot voor de redactie (