Gouden Chapiteausleutel voor de gemeente Oss

24/03/2010 09:29

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Gouden Chapiteausleutel voor de gemeente Oss

De VNCO reikt jaarlijks de "Gouden Chapiteausleutel" uit. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor de circuskunst in het algemeen en het Nederlands circus in het bijzonder.

De naam (en de vorm) van de prijs verwijzen naar een klassieke grap in het circus, waar nieuwkomers er op uit worden gestuurd om bij de directie en medewerkers op zoek te gaan naar de chapiteausleutel (sleutel van de tent) die zogenaamd zoekgeraakt zou zijn. Uiteindelijk komen ze erachter dat ze voor de gek gehouden zijn. Een tent kun je immers niet afsluiten, hij staat in wezen altijd open voor iedereen! Door nu wel een chapiteausleutel te creëren symboliseert de VNCO het bijzondere van de onderscheiding: erkenning van een uitzonderlijke prestatie met een uitzonderlijk kleinood waaruit het grote respect voor het vertrouwen in de ontvanger spreekt!

Gouden Chapiteausleutel 2010

De Gouden Chapitaeusleutel 2010 wordt op grond van een besluit van de Algemene ledenvergadering van de VNCO toegekend aan de gemeente Oss.

De gemeente Oss onderscheidt zich van andere gemeenten in Nederland door het inrichten en in standhouden van een evenementenbeleid en de inbedding van het circus in dat beleid, als uiting van cultureel erfgoed, kunst en vermaak.

De Gouden Chapiteausleutel wordt bij de start van de "wereldcircusweek 2010" op 8 april aanstaande uitgereikt aan het gemeentebestuur van Oss. De overhandiging van het kleinood zal worden verricht door de mevrouw Ineke Strouken, directeur van het Nederlands centrum voor Volkscultuur en door de nestor van het Nederlandse circus de heer Martin Hanson.

De Gouden Chapiteausleutel werd eerder uitgereikt aan:

2009 Club van Circusvrienden Nederland

2008 Jet Bakels

2007 Ineke Strouken, (directeur Nederlands Centrum voor Volkscultuur)

2005 Henk van der Meyden

2004 Stichting Rijdende School

2002 Martin Hanson

De Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen, VNCO, is een organisatie die de belangen van Nederlandse circussen behartigt. Ze bestaat sinds 20 oktober 1995. Nederlandse circussen die de door de VNCO opgestelde gedragsregels onderschrijven kunnen lid worden. Op dit moment zijn vrijwel alle Nederlandse reizende- en wintercircussen lid van de VNCO.





http://www.vnco.info


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (