Persberichten

Volop aandacht voor BIM tijdens Bouw & ICT 2010

Publicatiedatum: 23-03-2010

Voor het eerst werd Bouw & ICT tegelijk met de BIMCaseweek georganiseerd. Het Bouw Informatie Model stond ook centraal bij de exposanten, tijdens de speciale rondleidingen en het omlijstende inhoudelijke programma van Bouw & ICT 2010. Projectmanager Audrey Wilschut: "Efficiency en ketensamenwerking staan steeds hoger op de agenda in de bouwwereld. Het werken met BIM wordt steeds belangrijker om die doelen met succes te realiseren. De enorme interesse van bezoekers voor dit onderwerp geeft aan hoe het onderwerp leeft en hoeveel informatiebehoefte er is."

Actualiteit
Bouw & ICT trok in 2 dagen in totaal 2.883 bezoekers. Deze kwamen uit de branches woningcorporaties en vastgoed (17%), technisch ontwerp-/ingenieurs- en adviesbureaus (17%), aannemersbedrijven (17%), architectenbureaus (8%), (semi)overheid (6%), onderwijs (4%) en installatiebedrijven (2%). Meer dan een kwart (27%) van de bezoekers heeft de BIMCaseweek bezocht.

Architectenduo Thomas Windsant en Catharina Vermeulen-Windsant van het gelijknamige bureau komen ieder jaar naar Bouw & ICT. Thomas Windsant: "In ons vak zijn we voortdurend bezig met het managen van projecten en hebben met veel partijen te maken. Dit vergt een efficiënte organisatie. We zijn dan ook op zoek naar software om dit proces verder te stroomlijnen. Bouw & ICT is voor ons interessant, omdat het de enige beurs is die echt gaat over organisatie binnen de bouw en niet alleen over toepassingen. Daarmee heeft de beurs voor ons duidelijk toegevoegde waarde."

BIMCaseweek
De BIMCaseweek richtte zich op het verdiepen van de al aanwezige kennis bij de deelnemers. Daarbij werd een competitie-element toegevoegd. De nadruk lag op het behalen van een zo hoog mogelijk BIM-gehalte. "Brain in Motion" is de winnaar van de BIMCaseweek. De projectleider van opdrachtgever ING Real Estate is verrast door de betoonde resultaten. Organisator van de BIMCaseweek Drs. Ing. J.K. Pikkaartvn BouwnD: "De deelnemers aan de BIMCaseweek hebben ontzettend veel hebben geleerd en BIM gaat nu echt voor hen leven. Ze kijken uit naar de toepassingen de komende tijd in hun eigen bedrijf en projecten. Want één ding is zeker, ze gaan er allemaal mee door!"

Hoe slim is uw BIM
Op de tweede beursdag is Poolen Architekten uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Hoeslimisuwbim.nl. Voor deze wedstrijd, georganiseerd door Bouwend Nederland en TNO, werden door zes bedrijven Bouw Informatie Modellen (BIM) ingezonden. Tijdens de presentatie door de genomineerden werd al snel duidelijk dat werken met BIM veel meer is dan het aanschaffen van een softwarepakket. De jury prees de winnende inzending in het bijzonder om de manier van samenwerken met ketenpartners.

Eenvoudig van CAD naar BIM
Een van de exposanten die BIM oplossing biedt is ARKEY. Zij informeerden bezoekers over ADOMI, het nieuwe BIM-pakket van de makers van ARKEY. ADOMI versie 1.0 is gericht op continuïteit voor de huidige ARKEY-gebruikersgroep; gebruikers kunnen namelijk gewoon door blijven werken met de bestaande werkmethodiek. Zo wordt de overstap van CAD naar BIM door de makers van ARKEY/ADOMI zo eenvoudig en geleidelijk mogelijk ingezet.

Sterke combinatie beurs en inhoudelijk programma
Exposanten toonden zich tevreden over de hoge kwaliteit en doelgerichtheid van de bezoekers. Hèlen Mainasse van exposant Kraan Bouwcomputing is blij met het type bezoeker dat op deze beurs afkomt. "Ik ben erg te spreken over de combinatie van beurs en seminars. De kwaliteit van de bezoekers is goed. De leads die we hier genereren komen doelbewust bij onze stand langs. Onze doelstelling was om ons bedrijf hier goed neer te zetten, zowel richting prospects als naar onze huidige klanten toe, en dat is zeker gelukt."

Tijd voor inhoudelijk contact
Wouter Bloemberg, Coördinator Energie van SG Automatisering, was vanwege de economische crisis vooraf niet zeker over de aanloop op de beurs, maar constateert na één dag tevreden dat SG Automatisering meer bezoekers op de stand heeft gekregen dan hij verwacht had. 'We staan op de Bouw & ICT-beurs vooral om bestaande klanten te ontmoeten. Hier heb je gelegenheid én tijd om wat dieper op de inhoud in te gaan of om een demo te laten zien van een of meer van onze innovaties. Die afspraken op de beurs leiden dan vaak tot vervolgafspraken bij klanten. Het is bovendien een goede manier om je netwerk te onderhouden.'

Bouw & ICT 2011
De volgende editie van Bouw & ICT vindt plaats van 8 tot en met 10 februari 2011 in de Jaarbeurs Utrecht. Bouw & ICT vindt dan tegelijkertijd plaats met de Internationale Bouwbeurs 2011. Voor meer informatie: www.bouw-en-ict.nl.


-.-.-.-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie,