Minister Gerda Verburg geeft 1,8 miljoen aan verbetering van landschap

24/03/2010 09:45

Landschapsbeheer Nederland

Vanaf 1 april stelt het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) 1,8 miljoen euro subsidie beschikbaar voor landschapsontwikkelingsplannen. Dat heeft het ministerie dinsdag bekend gemaakt.

Met Landschapsontwikkelingsplannen kunnen gemeenten de kwaliteit van het landschap verbeteren in hun gemeente of regio. Het ministerie van LNV vindt landschapsontwikkeling belangrijk en stelt daarom, in tijden van bezuinigingen, extra geld beschikbaar voor verbetering van landschap. De voortzetting en uitbreiding van de regeling benadrukt de publieke verantwoordelijkheid en stimuleert andere overheden verantwoordelijkheid te nemen voor onze groene omgeving.

Landschapsbeheer Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) juichen de voortzetting van deze Landschapsontwikkelingsplan regeling toe.

Aandacht voor beheer

Landschapsontwikkelingsplannen vormen een uitstekende aanzet voor het beheer van buitengebieden. De provinciale organisaties Landschapsbeheer zijn als geen ander in staat om Landschapsontwikkelingsplannen om te zetten in concrete uitvoering in het landschap. Een knelpunt in de subsidieregeling is dat voor goed beheer van het landschap aanvullende en duurzame financiering in veel gebieden nog ontbreekt.

Financiering

De subsidieregeling stelt geld beschikbaar voor het opstellen, maar ook voor het uitvoeren van deze plannen. Voor de uitvoering is 1 miljoen euro uitgetrokken. Het totale budget dat het ministerie beschikbaar stelt is 1,8 miljoen euro. Ook het betrekken van burgers wordt gestimuleerd. De gemeenten zelf zorgen voor een cofinanciering van 50%. De regeling is een doorstart van een bestaande regeling waar 158 gemeenten gebruik van maakten.





http://www.landschapsbeheer.nl