FNV Sport

Jongere langer vast aan tijdelijk contract

Ministerie wil jeugdwerkloosheid beter aanpakken; FNV Jong sceptisch

Werkgevers krijgen de mogelijkheid om jongeren tot 27 jaar vaker een tijdelijk contract aan te bieden. Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid wil met deze tijdelijke wetswijziging de jeugdwerkloosheid bestrijden. Vakbond FNV Jong ziet geen heil in het voorstel.

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel inmiddels aangenomen, vandaag begint de behandeling in de Eerste Kamer.

De arbeidsmarkt wordt nog steeds getroffen door de economische crisis. Veel bedrijven verkleinen of passen het personeelsbestand aan. Voor werkgevers geldt: hoe flexibeler, hoe beter.

Het wetsvoorstel houdt een verruiming van de ketenbepaling in, door tijdelijk mogelijk te maken dat jongeren tot 27 jaar pas na een periode van vier jaar of bij de vijfde opeenvolgende, tijdelijke arbeidsovereenkomst een vast contract krijgen. Bij het bereiken van het 27e levensjaar is de tijdelijke wet niet meer van toepassing.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwacht positieve effecten voor werkgevers en werknemers. Met meer tijdelijke contracten kunnen bedrijven beter inspelen op de huidige conjunctuur. Daardoor behouden jongeren eerder hun baan en zo ook hun vakbekwaamheid, is de redenering.

FNV Jong ziet echter geen enkel voordeel. De vakbond verwacht dat dit voorstel leidt tot een slechtere positie van jonge werknemers op de arbeidsmarkt.

Volgens FNV Jong worden jongeren aan de onderkant van de arbeidsmarkt, die op zoek zijn naar een vaste baan, verdrongen door andere groepen jongeren, die wel tijdelijke contracten aan willen gaan. FNV Jong vindt dat werkgevers juist gestimuleerd moeten worden om jongeren langduriger werk te bieden, zodat jongeren minder kwetsbaar worden op de arbeidsmarkt. De wet zou leeftijdsdiscriminatie in de hand werken.

Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid wil met de tijdelijke wet, die op 1 januari 2012 weer moet vervallen, de jeugdwerkloosheid aanpakken. Die is aanzienlijk: 11,4 procent bij jongeren van 15 tot 25 jaar tegen 5,3 procent werkloosheid van de totale beroepsbevolking.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS over het vierde kwartaal van 2009.