GroenLinks Amersfoort



Opwarmen tegen de opwarming

De Expeditie organiseert een vijftal thema-avonden 'Opwarmen tegen de opwarming (en andere vervuiling)'.

De serie start op woensdag 31 maart met een inleiding door Wijnand Duyvendak over 'Kopenhagen', de rol van overheid, bestuurders en bedrijven, zijn visie op verandering en over de nieuwe klimaatcampagne '10-10'.

De Expeditie, Schimmelpenninckkade 30, Amersfoort. Kosten 4 euro (meer mag). Graag vooraf aannmelden.

Fantastisch dat steeds meer bedrijven duurzamer gaan produceren, dat de gemeente een energiebeleid heeft, dat er aandacht is voor het milieu! Na tientallen jaren van milieuactie zijn steeds meer mensen zich bewust dat ons leefpatroon schade doet. De aandacht voor energieverbruik, opwarming van de aarde en andere vervuiling is breed. Zelfs supermarkten zijn bereid stapjes te zetten en hebben ergens in hoekjes biologische producten. Zijn ze om? Zijn het tekenen dat in het bedrijfsleven de mentaliteit is veranderd? In hoeverre zijn we als consument veranderd? Heeft minder energieverbruik nou wel zin?

CO2-reductie kan door technische middelen bereikt worden. Radicaler is de verandering als je dit jaar niet meer op vliegvakantie gaat. Of als je een graadje minder stookt, en dan weer een graadje. (Op het gemeentehuis van Amersfoort werd beetje bij beetje de temperatuur naar beneden gebracht. Ongemerkt wenden de ambtenaren er aan, zoals voorheen ongemerkt de temperatuur omhoog ging.) Hoe besteed je je geld? Wat doet jouw geldstroom? Soms heb je er gewoon geen zín in je er mee bezig te houden. Soms knaagt het. Waardoor laten we ons bepalen, hoe kiezen we en waarom, wat motiveert, wat maakt onverschillig. Hierover gaat deze serie van vijf avonden.

Woensdag 31 maart 2010

Wijnand Duyvendak, klimaatactivist startte in samenwerking met het VARA-programma 'Vroege Vogels' de actie 10 -10. Bedoeling is dat we allemaal voor 10 oktober tien% minder CO2 produceren door in onze eigen situatie iets te veranderen. Op 10 -10 -2010 gaan we met het resultaat naar de regering om te laten zien dat veel mensen bereid zijn echt wat te doen. Wijnand vertelt over 'Kopenhagen', de rol van overheid, bestuurders en bedrijven, zijn visie op verandering en 10-10.

Kijk op www.wijnandduyvendak.nl

Woensdag 14 april 2010

Tineke van den Berg, boerin van de stadsboerderij bij Almere. Het is een biologisch-dynamisch gemengd bedrijf dat vlees en groenten produceert.Op de stadsboerderij is een lokaal ingericht waar kinderen leren waar hun eten vandaan komt. De avond gaat over de afzet, over educatieve activiteiten. Zijn ze blij met biosoep van Unox en met afzet via supermarkten, maakt het uit waar je je producten koopt? EN hoe de boerin haar inspiratie haalt uit de klei!

Kijk op www.destadsboerderij.nl

Woensdag 28 april 2010

Guy Dilweg, van het Franciscaans Milieuproject in Stoutenburg. De gemeenschap leeft een religieus geïnspireerd leven in verbondenheid met de natuur, heeft een biologische groentetuin en is voor velen een plek voor inspiratie. Op deze avond staat inspiratie, kracht en energie centraal. Bij verandering gaat het niet alleen om praktische keuzes. Het gaat er ook om je leven meer in evenwicht brengen met dat wat wezenlijk is: je diepe verbondenheid met al wat leeft.

Kijk op www.stoutenburg.nl

Woensdag 19 mei 2010

DE EXPEDITIE. Abel Hertzberger en Magda van der Ende vertellen over momenten in hun leven, over ervaringen in acties en met conflictoplossing en veranderingsprocessen, die de achtergrond vormen van hun keuze voor duurzaamheid nu. En met behulp van een oefening kan ieder helderder worden over de invloed van haar/zijn geldstroom.

Kijk op www.antenna.nl/expeditie

Woensdag 2 juni 2010

Marta Resink, actief bij Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. Omslag is een kleine, landelijke organisatie die zich inzet voor een duurzame en kleurrijke wereld voor iedereen. Milieubewust leven staat centraal in hun werk, en daarbij hoort ook aandacht voor een andere economie, solidariteit en voor vredesactie. Omslag bracht samen met anderen het concept van Transition Towns naar Nederland. Marta zal vertellen over de aanpak van Omslag - die het 'doen-denken' wil stimuleren, ofwel: het in praktijk brengen van ideeën en idealen over een andere wereld. Tijdens deze avond gaan we samen op zoek naar mogelijkheden die je in je eigen leven kunt toepassen.

Kijk op www.omslag.nl

Data: 31 maart, 14 april, 28 april, 19 mei en 2 juni 2010.

U kunt in deze serie een avond los bijwonen.

Tijden: 20.00 uur tot 22.00 uur vanaf half acht is er koffie/thee.

Kosten: Minimaal 4 euro. Meer is fijn, want we delen de pot met de inleiders.

Aanmelden: via e-mail of telefoon, maar het is niet noodzakelijk.

Telefoon: 033 4753001 - expeditie@antenna.nl.