GroenLinks

GroenLinks fluit Eurlings terug over extra geld voor wegprojecten

24 maart 2010

Minister Eurlings asfalteert over zijn graf heen, dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent in aanloop naar het spoeddebat over de extra uitgaven aan wegen dat vandaag plaatsvindt. Ondanks de demissionaire status blijft de minister van Verkeer beslissingen nemen over wegprojecten. GroenLinks vindt het onverantwoord om nu miljarden te beleggen in nieuw asfalt.

Volgens van Gent loopt minister Eurlings zijn opvolger voor de voeten. Hij timmert de verkeersbegroting tot in lengte dagen van dicht, zodat een volgend kabinet minder ruimte heeft voor andere keuzes. Bezuinigingen op asfalt of meer geld naar het spoor bijvoorbeeld.

De afgelopen twee weken belegde Eurlings 3,5 miljard in nieuw asfalt. En wie weet wat hij nog in petto heeft, zegt van Gent, die een beroep doet op de Kamer om de minister een halt toe te roepen. Eurlings stelt een nieuwe regering voor voldongen feiten. Dat past een demissionair bewindsman niet. Dat zou de Kamer niet moeten accepteren.

Speerpunt bij het spoeddebat zijn de plannen voor de wegverbredingen van de ring Utrecht. GroenLinks kreeg vorig jaar steun voor een motie om een breed pakket aan alternatieven goed te laten onderzoeken, waaronder de spitsheffing. Eurlings weigert dat.

Het is van tweeën een. Of hij voert de motie uit en mag door. Of de kwestie is controversieel, net zoals de kilometerheffing. Het is onverantwoord om nu miljarden in asfalt te beleggen, terwijl er goedkopere oplossingen zijn, aldus van Gent.


--===============0081897223==