Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit


Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer (070) 315 35 00 Datum Onderwerp Bijlage(n) Waarschuwing inzake overtreding spamverbod

Geachte heer, mevrouw,

Door het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: OPTA) is geconstateerd dat door u en/of namens u ongevraagde communicatie wordt verstuurd per e-mail aan abonnees.

1. Er zijn een klachten binnengekomen bij spamklacht.nl;
2. Deze klachten zijn door bedrijven en particulieren ingediend;
3. Er is geen voorafgaande toestemming gegeven;
4. Eventueel: er is geen (geldige) afmeldmogelijkheid.

Deze handelswijze is in strijd met artikel 11.7 van de Telecommunicatiewet (het spamverbod). Deze bepaling zegt dat het gebruik van automatische oproepsystemen zonder menselijke tussenkomst, faxen en elektronische berichten voor het overbrengen van ongevraagde communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden aan abonnees uitsluitend is toegestaan als de verzender kan aantonen dat de desbetreffende abonnee daarvoor voorafgaand toestemming heeft gegeven. Ook voor het verzenden van dergelijke berichten aan rechtspersonen of aan natuurlijke personen, die handelen in de uitoefening van hun beroep of bedrijf, geldt dat voorafgaande toestemming is vereist. Voorafgaande toestemming voor verzending aan die ontvangers is niet nodig wanneer de berichten worden verstuurd aan adressen waarvan de ontvanger vooraf heeft aangegeven hierop alle berichten te willen ontvangen.

Op datum heeft een medewerker van OPTA met gesproken door de telefoon. In dit gesprek heeft hij u gewezen op de klachten. Daarbij heeft deze medewerker u erop gewezen dat sinds 1 oktober 2009 ook rechtspersonen (bedrijven als NV's, BV's) beschermd zijn door het spamverbod. U heeft hier als volgt op gereageerd.

OPTA volstaat in dit geval met het geven van een waarschuwing en gebiedt u per heden deze





activiteiten te beëindigen. OPTA zal erop toezien of u de activiteiten daadwerkelijk beëindigt. Mocht u nogmaals het spamverbod overtreden, dan kan OPTA u een bestuurlijke boete opleggen van ten hoogste 450.000 euro. Het feit dat u eerder een waarschuwing hebt gekregen, wordt in dat geval meegewogen bij het vaststellen van de hoogte van de boete. De bevoegdheid tot het opleggen van een boete is gebaseerd op artikel 15.4, vierde lid, van de Telecommunicatiewet.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
Plv. hoofd afdeling Consument, Nummers en Bestuur

mr. D. Molenaar