Gemeente Hilversum

Kinderen vroeg kennis laten maken met kunst

publicatiedatum: woensdag 24 maart 2010

Cultuur in lesprogramma
De gemeente gaat dit jaar en in 2011 extra investeren in cultuureducatie voor het primair onderwijs. Het aanbod gaat beter aansluiten op de vraag van scholen. Zij krijgen gratis ondersteuning bij het opstellen van een cultuureducatiebeleidsplan. "Ik hoop dat we het met deze maatregelen voor basisscholen extra aantrekkelijk en makkelijk maken om cultuur in het lesprogramma op te nemen," zegt wethouder Erik Boog van cultuur. "Het is belangrijk dat kinderen al vroeg kennis maken met kunst."

Cultuureducatie is het toegankelijk en begrijpelijk maken van kunst en cultuur voor leerlingen in het basis- en speciaal onderwijs. De bedoeling is dat leerlingen in hun schoolloopbaan op lokaal niveau en dus in de eigen omgeving, met alle kunstdisciplines in aanraking komen. De verschillende kunstdisciplines zijn: beeldende kunst, literatuur, muziek, erfgoed en nieuwe media.

Samenhang
De gemeente wil een betere samenhang tussen het aanbod aan cultuureducatie van de verschillende culturele instellingen en de vraag van scholen. Het volledige aanbod wordt de scholen in het voorjaar aangeboden in een uitgebreide brochure. Scholen kunnen een keus maken uit het aanbod om cultuureducatie (beter) in te passen in hun onderwijs. Betere samenhang bereikt de gemeente door contact met scholen en onder meer door een netwerk van cultuurcoördinatoren van scholen. De gemeente heeft extra geld vrijgemaakt voor versterking van deze coördinatiefunctie. De coördinatie wordt (in opdracht van de gemeente) uitgevoerd door Globe, centrum voor kunst en cultuur.

Ondersteuning
Ook biedt de gemeente scholen gratis ondersteuning bij het maken van een plan om cultuur op te nemen in het lesprogramma. "Ik hoop van harte dat de cultuureducatie op de scholen met dit zetje in de rug geholpen is, want Hilversum heeft passie voor cultuur," aldus Boog. Kijk voor de volledige cultuurnota op
www.hilversum.nl/passievoorcultuur