Gemeente Harderwijk


Het Harderwijkse bos in met uw hond aan de lijn

24/03/2010

Het winterseizoen nadert zijn einde. De natuur kan aan zijn transformatie beginnen. Door al die veranderingen worden natuurliefhebbers geprikkeld. Met de trouwe viervoeter aan hun zij trekken ze de Veluwe op om te genieten van al het moois. Maar de opzichters komen regelmatig weer wandelaars met loslopende honden tegen.

In heel Harderwijk en Hierden - en ook in bijna alle Veluwse bossen - moeten honden aangelijnd lopen. Dit is voor de veiligheid van het verkeer, kleine kinderen en ter bescherming van andere dieren. Uiteraard wilt u uw hond ook eens lekker laten uitrennen. Daarvoor zijn in Harderwijk speciale plaatsen aangewezen waar u uw hond los mag laten lopen. Zoals in het Strokelbos, het hele gebied ten zuiden van de Leuvenumseweg, tussen de Strokelweg en dierenasiel De Ark. Maar ook daar moet u er als hondenbezitter toch altijd voor zorgen dat de hond onder appél staat. Laat hem niet door de bosvakken raggen, want ook daar zit heel wat wild.

Dat aanlijngebod is er natuurlijk niet voor niets, ook niet op het Beekhuizerzand. Als je een beetje op de sporen let die je pad kruisen, dan zie je zelf hoeveel reeën, edelherten, dassen, vossen en ander wild er in het Harderwijker Bos en over het Beekhuizerzand trekken. Loslopende honden jagen het wild op. Dat is nu eenmaal hun aard. Het wild wordt er onrustig van en gaat op de loop, met alle gevolgen van dien. Op hun vlucht kunnen ze betrokken raken bij een verkeersongeval. Omgekeerd kan de hond ook in een vervelende confrontatie komen met een wild zwijn. Op dit moment hebben de wilde zwijnen jongen en zullen deze dan ook beschermen. Ook de schaapherder is gearriveerd met tweehonderd schapen en wat geiten voor het begrazen van het gebied tussen het Stuifzand en het bos. Bij het hoeden is het van belang dat de kudde niet onrustig wordt. Het is dus niet voor niets, dat aanlijngebod in de verordeningen, en er worden dan ook onherroepelijk boetes uitgedeeld voor iedere hond die losloopt waar het niet is toegestaan.
Informatie: afd. Beheer Openbare Ruimte, de heer Janssen of de heer Van Boven,tel. 429 916.


____________________