Provincie Flevoland

Landschap steviger op de kaart

Publicatiedatum: 24 maart 2010

Flevoland heeft een uniek landschap. De drie polders van Flevoland zijn tussen 1942 en 1968 drooggelegd. Vervolgens zijn de lege gebieden op de tekentafel van planologen ingevuld, naar de eisen en denkbeelden van die tijd. Dit heeft geleid tot een landschap met adembenemende vergezichten, strakke lijnen en scherpe contrasten. Uitgestrekte agrarische gebieden worden afgewisseld met boerderijen en hun windsingels, die groene eilanden in het landschap vormen. Lange wegen, vaak geflankeerd door majestueuze bomenrijen resulteren in een `Mondriaans' palet.

Gedeputeerde Anne Bliek heeft Landschap in haar portefeuille: `We hebben een tot de verbeelding sprekende landschap dat al verschillende kunstenaars heeft genspireerd. Flevoland herbergt daardoor uitzonderlijke landschapskunst waar bezoekers uit de hele wereld op afkomen. Dat landschap moeten we koesteren. Ik wil ons landschap behouden en versterken. Dat doe ik met beleid, maar ook door, samen met onder andere Europees fondsen, diverse landschappelijke projecten te subsidiren. Prachtig dat we nu zo'n reizende tentoonstelling hebben waarin we dat landschap eens stevig op de kaart zetten.'

Tentoonstelling en belevingsroutes

De komende tijd wordt het landschap op verschillende manieren steviger op de kaart gezet. In de tentoonstelling `Reizend landschap' staat het bijzondere landschap van Flevoland centraal. De tentoonstelling is begin maart geopend en nog tot eind maart op het provinciehuis voor iedereen te zien. Mooi, leuk en leerzaam voor jong en oud. De tentoonstelling zal de komende 4 jaar door heel Flevoland rondreizen langs uiteenlopende locaties, waardoor zo veel mogelijk mensen kennis kunnen maken met de achtergronden van het bijzondere Flevolandse landschap.

Met het project `Boerenerven in het groen' wordt op 400 boerenerven door heel Flevoland de erfbeplanting opgeknapt. Individuele boeren krijgen onderhoudsadviezen en zij die de adviezen opvolgen krijgen daarvoor subsidie.

Verder worden in Flevoland tien toeristische belevingsroutes gerealiseerd die de recreant al wandelend, fietsend of autorijdend het Flevolandse landschap laten beleven. In dit project wordt informatie over landschap, natuur en recreatie op een aansprekende manier gekoppeld aan een digitaal navigatiesysteem. Naar verwachting is het systeem in mei operationeel.