Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 11.00 uur

Utrecht, 24-03-2010

Scootercontrole
NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN De politie heeft op dinsdag 23 maart in de middag en avond 23 maart een scootercontrole gehouden.

In de middag werd van 14.00 uur tot 17.00 uur op de Blokhoeve in Nieuwegein gecontroleerd en in de avond van 17.00 uur tot 20.00 uur op de Podiumweg in IJsselstein. In totaal 67 brom- en snorfietsen werden door motoragenten naar de controleplaatsen geleid, van 36 daarvan was alles in orde. De overige 31 bestuurders kregen in totaal 51 bekeuringen, waaronder voor te hoge constructiesnelheid (=opgevoerd), geen goede remmen en ontbrekende spiegels. Tevens werden ter plaatse twee uitlaten van bromfietsen gedemonteerd.

Met drank op te water
LOPIK Een automobilist raakte op dinsdag 23 maart te water. Hij bleek te veel te hebben gedronken.

Rond 21.50 uur reed een 63-jarige automobilist uit Schoonhoven over de M.A. Reinaldaweg. Hij raakte met twee wielen in de berm en verloor de macht over het stuur. Daardoor belandde hij in een sloot. Hij werd door voorbijgangers uit zijn auto geholpen en raakte niet gewond.

Agenten gingen ter plaatse en de Schoonhovenaar verklaarde doordat hij met zijn gsm bezig was geweest, in de berm terecht te zijn gekomen. De agenten roken een sterke alcohollucht bij hem de dat werd door de blaastest bevestigd. De verdachte werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 465 ug/l, meer dan twee keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van vier uur. De auto is door een takelbedrijf uit het water gehaald.

Positieve graffiti
IJSSELSTEIN Op dinsdag 23 maart spoten jongens graffiti, maar wel met een positieve gedachte.

Rond 13.25 uur kreeg de politie de melding dat twee jongens op de skatebaan aan de Podiumweg graffiti aan het spuiten waren. Ter plaatse troffen agenten twee 16-jarige jongens uit IJsselstein aan. Zij bekenden direct graffiti te hebben gespoten, maar hadden daar wel een verhaal bij. Zij verklaarden dat onder de door hen aangebrachte graffiti hakenkruizen en discriminerende teksten stonden. De jongens wilden niet dat andere jongeren met dergelijke afbeeldingen en teksten werden geconfronteerd. Zij hadden die onder andere overgespoten met hartjes en een afbeelding van een spuitbus. De agenten konden inderdaad zien dat het verhaal van de jongens klopte.

Omdat de gehele skatebaan al onder oude graffiti zat, namen de agenten eerst contact op met de gemeente of er aangifte zou worden gedaan. Een gemeentemedewerker stelde voor om de door de jongens veroorzaakte schade in overleg met hun ouders te regelen en het daarbij te laten. De agenten hebben de door de jongens gespoten graffiti op fotos vastgelegd. Met de ouders zal worden overlegd of zij zich hierin kunnen vinden.

Diverse (pogingen)woninginbraken
LOPIK In de avond van maandag 22 maart en in de nacht van maandag 22 op dinsdag 23 maart vonden 3 pogingen en 3 geslaagde inbraken plaats. Het ging om woningen gelegen aan de Meester van Dijkelaan, Jan van Aemstelstraat, De Weide, Pieter Breughellaan en Anjerhof. In vrijwel alle zaken benaderde het dievengilde de woningen via de achterzijde. Bij de avond- en nachtinbraken werden deuren/sloten opengebroken, bovenlichten geforceerd of gaatjes geboord.

Bel 1-1-2 bij verdachte situaties
De politie roept bewoners op om heterdaad- en verdachte situaties te melden via 1-1-2. Hoort of ziet u dat een woninginbraak wordt gepleegd of ziet u een persoon die zich opvallend verdacht gedraagt? Bijvoorbeeld omdat die persoon zich ophoudt in een brandgang, twijfel niet, maar stel via het alarmnummer 1-1-2 direct de politie in kennis.

Geef zoveel mogelijk bijzonderheden door over uiterlijk, kleding(signalement) en het eventueel gebruikte (motor)voertuig. De politie komt dan binnen 10 minuten ter plaatse en door uw telefoontje verhoogt u de kans dat verdachten/woninginbrekers op heterdaad aangehouden kunnen worden.

Tips en adviezen
De politie adviseert bovendien om preventiemaatregelen te treffen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Voor informatie en tips verwijzen wij u naar de website: www.politiekeurmerk.nl

Diverse bekeuringen bij tramcontrole
NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN Vrijdag 19 maart hielden politiemensen van het wijkteam Nieuwegein en het district Lekstroom in samenwerking met de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren(BOAs) van het vervoersbedrijf Connexxion en medewerkers van bureau HALT een controle op buspassagiers van de lijnen 65(Utrecht-Vianen), 66(Utrecht-Nieuwegein) en 74(Vianen-Nieuwegein) en de tramlijnen vanaf het Transferium naar Nieuwegein-zuid/IJsselstein(vv).

In totaal kregen 45 passagiers een bekeuring. Van dit aantal worden zeven personen doorverwezen naar het bureau HALT. De bekeuringen betroffen het niet hebben van een geldig vervoersbewijs, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, het drinken van alcohol, veroorzaken van geluidsoverlast en voor hinderlijk gedrag.

Daarnaast werd een 15-jarige IJsselsteiner aangehouden voor diefstal/heling van een strippenkaart, bleek een 20-jarige Zaandammer gezocht te worden wegens openstaande boetes en 4 dagen gevangenisstraf en werd een 46-jarige man uit Vianen aangehouden omdat hij in het bezit was van een op 19 oktober vorig jaar gestolen fiets.

Het doel van de controles is om zwartrijden verder terug te dringen, het aanpakken van overlast in de trams en op de perrons, het verhogen van het veiligheidsgevoel voor zowel de passagiers als het trampersoneel en het vergroten van de samenwerking tussen Connexxion, medewerkers van bureau HALT en de politie.