Gemeente Mook & Middelaar


Geld voor 25 Ommetjes die Limburgs buitengebied verbeteren poort met grasveld

Burgers, boeren en Buitenlui kunnen 30 april inzenden

Geld voor 25 Ommetjes die Limburgs buitengebied verbeteren

Â

Bedenk en realiseer met anderen een eigen ommetje vanuit uw eigen dorp of stad. Inzenders van realistische plannen kunnen maximaal 6000 euro ontvangen voor het aanbrengen van markeringen, informatiepanelen, zitbanken of routebeschrijvingen. Hoe groener het buitengebied: hoe beter het leefklimaat. Dat is de inzet van een prijsvraag van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL en de Provincie Limburg.

Â

Die zorg voor het groen is een levensvoorwaarde. Geen luxe. De Provincie Limburg en Europa stellen geld beschikbaar voor 25 plannen die gericht zijn op het herstel van (historische) wandelpaden en het groene erfgoed in de Limburgse buitengebieden. Bewoners van dorpen en stadsranden, dorps en wijkraden, heem-, natuur- en wandelverenigingen, historische kringen, en agrarische natuurverenigingen kunnen plannen inzenden die gericht zijn op de verbetering van het leefklimaat van de dorpen, wijken en uitloopgebieden. Een provinciale jury onder voorzitterschap van gedeputeerde Noël Lebens buigt zich in mei over de inzendingen.

Â

Ommetjes zijn kleine wandelingen dichtbij huis. Ze zijn van groot belang voor de leefbaarheid en de gezondheid, omdat ze het buitengebied verbinden met stad en dorp en toegankelijk maken voor bewoners en wandelaars. Het kan gaan om bestaande (onverharde) paden of de aanleg of het herstel van historische lijnen langs akkers, houtwallen,heggen of beken. Hiermee wordt het ârondje dichtbij huisâ weer mogelijk. Deze verbindingen zijn van groot belang voor de identiteit van het dorp of de wijk en het welzijn van bewoners. Verder worden de karakteristieken in het cultuurlandschappen weer zicht- en beleefbaar. Dat is niet alleen van belang voor de mensen die hier wonen, werken en recreëren. Maar ook voor de planten en dieren die hier kunnen voorkomen. De stichting IKL en de Provincie willen met bewoners de concrete aanleg en het herstel van wandelpaden en het omliggende landschap bevorderen. Het motief is duidelijk. Behoud en beheer van het Limburgse cultuurlandschap is mensenwerk. Al eeuwenlang. In de toekomst zal dit niet anders zijn.

Â

Met de prijsvraag worden bewoners en lokale verenigingen en organisaties uitgenodigd tot het aandragen en realiseren van kleine wandelingen dicht bij huis. Veel historische kerken- en boerenpaden zijn door ruilverkavelingen, dorp- en stadsuitbreidingen en de aanleg van wegen verdwenen uit het landelijke gebied. Nog niet zo lang geleden bestond er in ons land nog een zeer dicht net van intensief gebruikte voetpaden en veldwegen tussen en rondom dorpen en wijken. In de periode tusssen 1950 en 1980 werden maar liefst 30.000 kilometer aan onverharde paden in het boerenland opgeruimd. Even een ommetje maken is er vaak niet meer bij.

Plannenmakers kunnen met anderen plannen uitwerken en gerichte voorstellen doen voor het herstel van het landschap. De stichting IKL helpt de plannenmakers bij de uitwerking voor het herstel van het groen.

Deze Ommetjes komen tegemoet aan een enorme maatschappelijke behoefte. In toenemende mate hebben mensen behoefte aan de rust en ruimte van het platteland. Een frisse neus halen, getuige zijn van de wisselingen van het seizoen en de vruchten op het land. Even ergens een praatje maken. Nu zijn de voorzieningen voor de lange afstandwandelaar en de routes in natuurgebieden relatief goed geregeld. Maar wandelaars die vanuit hun eigen woning het buitengebied in willen, trekken vaak aan het kortste eind. Dat geldt nog sterker voor bewoners van stadsranden. Ergens âbinnendoor of buitenomâ, kan simpelweg niet overal meer. Juist in dié gebieden waar dat wel mogelijk is, blijkt deze alledaagse recreatie een belangrijk bindmiddel dat medebepalend is voor de leefbaarheid. Voetpaden versterken dan ook de onderlinge band tussen bewoners, stedelingen en plattelandsbewoners. In die zin leidt het herstel van wandelpaden tot een hernieuwde kennismaking met het buitengebied en de mensen die hier wonen en werken.

Â

Iedereen met een goed idee voor een ommetje kan meedoen aan de prijsvraag. De wedstrijd is vooral interessant voor historische verenigingen, dorpsraden, heemkundeclubs, natuur, milieu- en landschapsverenigingen, wandelverbanden of agrarische natuurverenigingen. Maar ook buurtverenigingen, schoolklassen die er op uit willen of plattelandsverenigingen kunnen een papier uitgewerkt idee inzenden.

Â

Uitgewerkte plannen voor de eerste ronde van de âommetjes-wedstrijdâ kunnen tot 30 april 2010 ingediend worden bij de stichting IKL. Een deskundige jury zal zich in mei buigen over de kwaliteit van de plannen en de beste ommetjes uitkiezen.

Â

Voor meer informatie over de wedstrijd en de spelregels : www.ikl-limburg.nl

Â