Gerechtelijke organisatie

Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ vangt bot bij Raad van State

Den Haag, 24 maart 2010 - Het besluit van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ om De Theatercompagnie van Theu Boermans geen subsidie te verlenen voor de periode 2009-2012 is niet rechtmatig. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag (24 maart 2010) in een uitspraak bepaald. Hiermee bevestigt de Raad van State in hoger beroep de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam die in oktober 2009 tot hetzelfde oordeel kwam.

Net als de rechtbank oordeelt de Raad van State dat het advies van de adviescommissie over de subsidieaanvraag van De Theatercompagnie 'niet op voldoende zorgvuldige wijze tot stand is gekomen' en dat het Fonds dit advies dan ook niet aan zijn negatieve besluit 'ten grondslag had mogen leggen'. Door de betrokkenheid van de directeur van de Stichting Likeminds bij de advisering over de aanvraag van De Theatercompagnie is volgens de Raad van State 'ten minste de schijn van belangenverstrengeling gewekt'. Deze man was lid van de adviescommissie en Stichting Likeminds had voor dezelfde periode een subsidie aangevraagd. Het subsidiebudget was ontoereikend om alle aanvragen te kunnen honoreren.

Gevolg van de uitspraak van de Raad van State is dat het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ een nieuwe beslissing moet nemen over de subsidieaanvraag van De Theatercompagnie. Met de uitspraak is dus niet gezegd dat De Theatercompagnie nu in aanmerking moet komen voor subsidie. Die afweging en beslissing ligt nu weer op het bordje van het Fonds voor Podiumkunsten+.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

LJ Nummer

BL8723
Zie het origineel

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 24 maart 2010 Naar boven