KPMG

KPMG pleit voor stresstest bij zorginstellingen

24|03|10 - Met deze stresstest moeten de gevolgen van de bezuinigingen door middel van meerjarenscenario's in kaart worden gebracht.

Nederlandse zorginstellingen worden de komende jaren ongeacht de huidige politieke situatie geconfronteerd met harde bezuinigingen. Of het daadwerkelijk de geplande bezuiniging van EUR 11 miljard gaat worden is niet duidelijk. Vast staat wel dat zorginstellingen de korte en lange termijn gevolgen van de bezuinigingen door middel van meerjaren scenario's grondig moeten doorrekenen. KPMG pleit dan ook voor het het pro-actief uitvoeren van een stresstest, zodat elke zorginstelling tijdig inzicht krijgt in de maatschappelijke en financiële gevolgen van de bezuinigingen.

"Je zult in deze tijd maar bestuurder of lid van een Raad van Toezicht van een zorginstelling zijn", zegt Jan de Boer, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor zorgadvies. De Boer: "Het huidige politieke en economische klimaat is zeer onzeker. Eén ding is zeker, als bestuurder of lid van een Raad van Toezicht moeten er zware beslissingen worden genomen in een omgeving waarin de spelregels steeds veranderen - zelfs als de wedstrijd al lang is begonnen."

Heel basaal vraagt de huidige situatie volgens De Boer om een adequaat inzicht in de eigen financiële- en operationele huishouding. De Boer: "Dit inzicht is er niet altijd in detail binnen zorginstellingen. Het verkrijgen van goed inzicht vraagt om een stresstest. Geen centraal door de overheid opgelegde stresstest, zoals deze in 2008 achteraf aan de banken is opgelegd, maar een pro-actieve stresstest die door de zorginstelling zelf wordt geïnitieerd. Met deze stresstest moeten de gevolgen van de bezuinigingen door middel van meerjarenscenario's in kaart worden gebracht.

Bij stresstesten worden vragen gesteld als wat gebeurt er met de zorginstelling indien de geplande productie groei niet wordt gerealiseerd, het budget met 20% wordt gekort of bepaalde afdelingen worden gesloten. Kunnen deze punten leiden tot faillissement of niet? Welke maatregelen kunnen worden getroffen om een faillissement te voorkomen of bijvoorbeeld de productie te laten groeien? Mijn ervaring is dat bij het uitvoeren van een stresstest het belangrijk is niet alleen met een financiële bril te kijken. Uiteindelijk dient de kwaliteit van zorg en de patiënt centraal te staan."

Bestuurders en Raden van Toezicht van zorginstellingen zijn het vanuit hun rol moreel verplicht om op korte termijn een toekomstperspectief te ontwikkelen inclusief de gevolgen van de voorgestelde bezuinigingen. De Boer: "Voorkomen moet worden dat bepaalde bestuurders en Raden van Toezicht over een aantal jaar in het openbaar excuses moeten maken voor het niet of te laat handelen. De bankensector weet dat dit geen benijdenswaardige positie is om in te verkeren. Ging het bij de banken slechts om geld, in de gezondheidszorg gaat het om leven en dood."
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2010 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857, is a subsidiary of KPMG Europe LLP and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative ('KPMG International'), a Swiss entity. All rights reserved.