Politie Brabant-Noord

Wederom succesvol project Samen tegen Inbrekers

'S-Hertogenbosch, 24-03-2010

De afgelopen maanden is de politie van het district Meierij samen met burgers en preventieadviseurs van gemeenten wederom de strijd aangegaan tegen woninginbrekers. Onder het motto 'Samen tegen Inbrekers' werden wekelijks in de avonduren op verschillende plaatsen preventieve wijkcontroles gehouden. In totaal verzorgden politie, vrijwilligers en preventieadviseurs 22 wijkcontroles in district Meierij verdeeld over 10 avonden. In totaal werden 3910 personen gecontroleerd.

Preventiemedewerkers bezochten in totaal 68 woningen voor advies over het voorkomen van inbraken.

Doel

Agenten en burgers controleerden tijdens de wijkcontroles passerende voertuigen en spraken wijkbewoners aan op hun eigen verantwoording om inbraken tegen te gaan. Verder was het doel de meldingsbereidheid bij verdachte situaties te vergroten.

Vooral de inzet van politie- en burgervrijwilligers werd door alle partijen wederom als zeer positief ervaren. Er deden in totaal 45 vrijwilligers mee aan de controles.

Burgers reageerden over het algemeen zeer goed op de wijkcontroles.

Toename heterdaad aanhoudingen

Opvallend is een toename in het aantal heterdaad-aanhoudingen bij woninginbraken. Bij 21 inbraken of pogingen daartoe werden in totaal 36 inbrekers op heterdaad aangehouden. Met de aanhouding van die 36 verdachten werden in totaal 35 woninginbraken opgelost.

Een team van 9 rechercheurs is sinds november fulltime bezig met onderzoeken naar woninginbraken. De stijging van het aantal meldingen en heterdaad-aanhoudingen is volgens dit speciale woninginbrakenteam een direct resultaat van het project 'Samen tegen Inbrekers' dat in 2007/2008 is begonnen. Burgers voelen zich hierdoor zichtbaar eerder aangespoord om direct de politie te bellen wanneer ze in hun buurt bijvoorbeeld vreemde voertuigen of personen zien die daar niet thuis horen.

Het woninginbrakenteam heeft naast de heterdaad-zaken nog 8 rechercheonderzoeken opgestart en inmiddels afgerond. Daarbij werden 11 verdachten aangehouden die verdacht worden van in totaal 34 woninginbraken. Er lopen nu nog 25 zaken waarbij op korte termijn aanhoudingen zullen volgen.

Cijfers

Het project 'Samen tegen Inbrekers' loopt elk jaar van oktober t/m februari. in die periode in 2009/2010 werd 858 keer aangifte gedaan van woninginbraak in district Meierij. In diezelfde periode in 2008/2009 lag dat aantal iets lager op 827. Het aantal aangehouden verdachten nam fors toe van 38 in 2008/2009 (oktober-februari) naar 64 verdachten in 2009/2010 (oktober-februari). De strijd tegen inbrekers wordt voortgezet.