Deelgemeente Charlois Rotterdam

Gazons in plaats van heesters

Gemeentewerken is deze maand op een aantal plekken gestart met het vervangen van perken met sierheesters door gazon.

Deze operatie is noodzakelijk omdat de deelgemeente helaas niet voldoende budget heeft om alle groen goed te onderhouden. Het onderhouden van bloemperken, heestervakken en plantenschalen is een arbeidsintensief karwei en is daardoor relatief duur. Als het onderhoud van zulk groen niet goed gebeurt, volgen er terecht- klachten van bewoners.

Daarom heeft het deelgemeentebestuur besloten te bekijken hoe het groenonderhoud goedkoper kan. Minder groen is geen optie, dus de enige oplossing om kosten te besparen is het vervangen van arbeidsintensief groen door een goedkoper te onderhouden soort. In de praktijk betekent dit dat op een aantal plekken in de wijken perken met sierheesters worden vervangen door gazons, dat per m2 minder aan onderhoud kost.

Natuurlijk gebeurt dat niet overal. Op veel plekken in de wijken blijven de sierheesters gewoon staan. Voor het vervangen van siergroen door gras is gekeken naar perken waar normaal gesproken sprake is van erg veel zwerfvuil, groenvakken die in slechte staat verkeren en plekken waar veel klachten van bewoners over binnenkomen.

Ook wordt een groot aantal plantenschalen verwijderd. Overigens blijven plantenschalen die door bewoners zelf worden beheerd, gewoon staan.