Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie: 6 ton voor Center for Open Chemical Innovation Slaagkans voor startende ondernemers groter maken

De Provincie Limburg gaat bijna 600.000 euro bijdragen aan de oprichting van het eerste COCI (Center for Open Chemical Innovation) in Nederland op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen.

COCI is een veelbelovend initiatief van de Regiegroep Chemie om startende ondernemers actief in de chemie en materialen sneller te laten groeien door ze te helpen met een vestiging in de directe nabijheid van grote chemische bedrijven zoals DSM en SABIC. De COCI-doelgroep bestaat uit starters die reeds een product hebben ontwikkeld en de eerste klantenorders hebben ontvangen. Door het ter beschikking stellen van kapitaal, kantoor- en labruimte en op maatgesneden innovatieadvies kunnen deze starters sneller groeien en is de kans veel groter dat ze uiteindelijk succesvol zullen zijn.

De innovatie-adviesdienst van het COCI bestaat uit ervaren professionals, die de startende ondernemers zullen begeleiden bij het vinden van geschikte huisvesting, kapitaal, personeel en een netwerk van gespecialiseerde service verleners. De bedoeling is om het COCI onderdeel te laten uitmaken van de Chemelot Campus. Daar heeft zich al een aantal start ups gevestigd.

Het project is een samenwerking tussen de Regiegroep Chemie, DSM, Industriebank LIOF en de Provincie Limburg. Vooralsnog heeft het project een experimenteel karakter met een duur van drie jaar. Daarna moet het COCI financieel op eigen benen staan. De totale kosten bedragen bijna 1,2 miljoen euro.

Het COCI-concept past precies in het lopend initiatief van de Provincie Limburg om samen met DSM Nederland en de Universiteit Maastricht/MUMC+ de Chemelot Campus verder te ontwikkelen. Hiertoe is op 10 maart jl. een intentieovereenkomst getekend tussen partijen in aanwezigheid van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken.

Chemie
De sector chemie en materialen vervult als enabling sector voor diverse economische gebieden (zoals elektronica, automotive, life sciences, nieuwe energie en agro-food) een essentiële rol in de economie van Limburg. In deze clusters van kracht worden grote techno­ logische doorbraken verwacht die economische groei met zich meebrengen. Daarom hebben Provincie Limburg en LIOF chemie en materialen tot een speerpunt van beleid gemaakt dat nadrukkelijk voorkomt in het programmas van Pieken in de Delta en de Versnellingsagenda.

Chemelot
Chemelot is een belangrijke speler in West-Europa als het gaat om material sciences en life sciences. Chemelot omvat het Industrial Park en de Campus. De locatie heeft een centrale ligging in Noordwest-Europa, een uitstekende infrastructuur en prima verbindingen. Chemelot biedt grondstoffen, utilities, faciliteiten en een innovatieve campus. Daarmee faciliteert Chemelot zowel nieuwe investeringen in researchactiviteiten als innovatieve start-ups en chemische installaties. Diverse bedrijven op Chemelot staan hoog op de wereldranglijst. De bedrijven op Chemelot benutten de operationele synergie. Maar Chemelot is meer dan de optelsom van deze delen. Chemelot is tevens een chemical innovation community waarin mensen, bedrijven en onderwijsinstellingen kennis delen en in een creatieve samenwerking komen tot innovaties en accelerated business growth. Meer informatie: www.chemelot.nl.

Regiegroep Chemie
Met het benoemen van chemie als innovatief sleutelgebied door het Innovatieplatform van minister-president Balkenende, is in 2005 de Regiegroep Chemie opgericht om de innovatiekracht en innovatiegericht onderzoek van chemie in Nederland te bundelen naar nieuwe bedrijvigheid. Het businessplan van de Regiegroep Chemie bevat vier actielijnen: versterking van de kennisinfrastructuur voor fundamenteel onderzoek, uitbreiding van publiek-private samenwerking, omzetten van R&D naar bedrijvigheid en het oprichten van Centres for Open Chemical Innovation. Drie ondersteunende maatregelen dienen de uitvoering van deze actielijnen: verbetering van het imago van chemie, zorgen voor voldoende technisch geschoold personeel, en bijdrage leveren aan adequate regelgeving.
Meer informatie: www.regiegroepchemie.nl.

Provincie Limburg
Vanuit de eigenheid van Limburg in (internationale) ligging, bevolkingssamenstelling, kwaliteit en kansen geeft de Provincie Limburg inhoud aan haar rol als middenbestuur. Als middenbestuur wil zij vernieuwende initiatieven stimuleren, inspirerende ideeën aandragen, partijen met elkaar verbinden, meedenken en meehelpen om plannen te realiseren.
Zij brengt actief het beste van markt en overheid bij elkaar om ontwikkelingen te versnellen. Samenhangende versterking van de economische, sociale en fysieke kwaliteit van de (eu)regio is daarbij het centrale richtsnoer. De economische kwaliteit wordt versterkt via het programma Innoveren in Limburg en de Versnellingsagenda 2008-2011. Al deze inspanningen zijn gericht op een solide toekomst voor Limburg. Een provincie waar mensen prettig kunnen leven, wonen en werken. Meer informatie: www.limburg.nl.

NV Industriebank LIOF
NV Industriebank LIOF, de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij, heeft tot doel de economie van de provincie Limburg verder te versterken. De industrie en stuwende dienstverlening zijn de doelgroepen waarop LIOF zich richt.
De vier kerntaken Investeringsbevordering/Business Development, Participatie, Ontwikkeling/ Innovatie en Bedrijventerreinen hebben betrekking op respectievelijk het aantrekken van vestigingen van (buitenlandse) ondernemingen, het risicodragend participeren in perspectiefvolle Limburgse bedrijven, het ontwikkelen van programmas en uitvoeren van projecten waarmee Limburgse bedrijven hun concurrentiekracht kunnen versterken en het actief optreden bij de totstandkoming van grootschalige/bovenregionale bedrijventerreinen. LIOF opereert offensief, gericht op kansen die de economische ontwikkeling op lange termijn biedt. Daarbij vervult LIOF een brugfunctie tussen overheid en bedrijfsleven. Meer informatie: www.liof.nl.

24-3-2010 11:37