Gemeente Breda

Breda regionaal aan de slag voor leerplicht en tegen voortijdig schoolverlaten

De West-Brabantse gemeenten trekken samen op op het gebied van leerplicht en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Breda is centrumgemeente en samen met Oosterhout en Etten-leur namens de West-Brabantse gemeenten de trekker van dit project. De bereidheid onder de gemeenten om samen te werken is groot. De planning is om op 1 januari 2011 te starten met de uitvoering.

Meerwaarde samenwerking
Regionale samenwerking biedt de volgende voordelen: door één registratiesysteem voor geheel West-Brabant heeft men de beschikking over regionale betrouwbare cijfers over verzuim en voortijdig schoolverlaten. Daarnaast levert het een eenduidige werkwijze op het gebied van zorg, handhaving en begeleiding,is de dienstverlening binnen alle gemeenten op gelijkwaardig niveau, betekent een gelijke benadering ook gelijke sancties en levert het een besparing op in administratieve kosten.

Hogere dienstverlening
Samenwerking vindt zowel plaats tussen gemeentebesturen als bij de uitvoering van de maatregelen. Doel is om de dienstverlening naar een hoger plan te tillen zodat schoolverzuim nog meer kan worden voorkomen, minder jongeren verzuimen en zonder startkwalificatie (voortijdig) hun school verlaten.

De gemeenten gaan gezamenlijk aan de slag op het gebied van registratie, handhaving, zorg, en begeleiding. Door het stellen van gezamenlijke doelen, het formuleren van een gezamenlijke missie en visie en eenduidige uitvoering en sancties is het voor alle partijen duidelijk hoe om te gaan met leerplicht en met leerlingen die dreigen hun school voortijdig te verlaten. Zo ligt er voor het Middelbaar Beroepsonderwijs een gezamenlijk verzuimprotocol dat aan de onderwijsinstellingen is voorgelegd.

Drie niveaus van gezamenlijkheid
Om leerplicht en voortijdig schoolverlaten gezamenlijk aan te pakken kunnen de gemeenten kiezen uit drie niveaus, variërend van minder naar meer gezamenlijkheid. Niveau 1 houdt een gezamenlijke administratie in. Niveau 2 betekent naast de centrale administratie een gezamenlijke uitvoering van leerplicht en voortijdig schoolverlaten en niveau 3 voegt daar nog dienstverlening aan toe, zoals een centrum voor jeugd en gezin, een buurtnetwerk en deelname aan jongerenloket. Dit vanuit het idee van een integrale benadering en aanpak van leerplicht en voortijdig schoolverlaten.

Breda, 24 maart 2010