Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van de leden Wilders en De Roon over het bericht 'Iran werkt mogelijk aan kernkop'

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Wilders en De Roon over het bericht 'Iran werkt mogelijk aan kernkop'

Kamerbrief | 24 maart 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en De Roon over het bericht 'Iran werkt mogelijk aan kernkop' . Deze vragen werden ingezonden op 23 februari 2010 met kenmerk 2010Z03660.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Wilders en De Roon (PVV) over het bericht 'Iran werkt mogelijk aan kernkop'.

Vraag 1

Bent u bekend met het rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van 18 februari jl. waarin bevestigd wordt dat Iran begonnen is met het verrijken van uranium tot een hoger percentage dan voorheen en dat Iran tevens bezig is met de ontwikkeling van een behuizing voor een kernkop en een kernwapenontsteker? 1) 2)

Antwoord

Ja. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap meldt in zijn meest recente rapport over de implementatie en naleving van relevante waarborgenovereenkomsten en Veiligheidsraadsresoluties door Iran, dat Iran het agentschap resultaten heeft gepresenteerd waaruit zou blijken dat de verrijking van uranium tot 20% zou zijn geslaagd. Het agentschap heeft deze resultaten nog niet kunnen verifiëren met eigen bevindingen. Het rapport stelt eveneens dat er een gegrond vermoeden bestaat dat Iran zich in het verleden of heden heeft bezig gehouden met mogelijke activiteiten die zijn gerelateerd aan de ontwikkeling van een kernkop.

Vraag 2
Deelt u de zorgen van het IAEA dat Iran mogelijk kernwapens ontwikkelt? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Ja. Uit het jongste rapport van het IAEA over het Iraanse nucleaire programma blijkt wederom dat geen enkele vooruitgang is geboekt. Iran voldoet nog steeds niet aan de implementatie van de VNVR- en IAEA-resoluties inzake het nucleaire programma en heeft evenmin voldaan aan alle uitstaande verzoeken en vragen van het IAEA. Door een gebrek aan medewerking van Iran is het IAEA daarom niet in staat met zekerheid vast te stellen dat het Iraanse nucleaire programma voor 100% vreedzaam van aard is.

Vraag 3
Deelt u de mening dat Iran nooit over een kernwapen mag beschikken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Het verkrijgen door Iran van een nucleaire militaire capaciteit zou een onacceptabele dreiging inhouden voor onze veiligheid, zowel regionaal als internationaal.

Vraag 4
Deelt u de mening van Frankrijk dat de wereldmachten met vastberadenheid moeten reageren op de nucleaire activiteiten van Iran? Zo nee, waarom niet? 3)

Vraag 5

Deelt u de mening dat niet alleen de bestaande sancties tegen Iran drastisch verscherpt dienen te worden, maar dat er ook zeer scherpe nieuwe sancties tegen Iran moeten worden afgekondigd, bijvoorbeeld in de oliesector, desnoods in Europees of trans-Atlantisch verband buiten de VN om? Bent u bereid u hier in internationaal verband sterk voor te maken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

De Nederlandse regering is van mening dat Iran de mogelijkheid geboden moet blijven worden in dialoog te treden over het nucleaire programma. De huidige Iraanse opstelling draagt niet bij aan het herstel van het internationaal vertrouwen in het enkel civiele karakter van het Iraanse nucleaire en ballistische programma. De internationale gemeenschap dient daarom in te zetten op scherpe sancties en concrete maatregelen in een nieuwe VN Veiligheidsraadsresolutie. Informele consultaties over een dergelijke resolutie zijn in New York van start gegaan.

Sancties dienen goed doordacht te zijn, waarbij de Iraanse burgers zoveel als mogelijk ontzien worden. Nederland vindt dat eventuele sancties bijvoorbeeld gericht moeten worden op het regime, op de economische belangen van de Revolutionaire Garde en de staatsgecontroleerde rederij IRISL. Nederland heeft voorts in EU-verband ook het belang van vrije toegang tot internet voor Iraanse burgers onder de aandacht gebracht.


1) Nu.nl, 18 februari 2010: "Iran werkt mogelijk aan kernkop"


2) NOS, 18 februari 2010: "IAEA bezorgd over kernwapens Iran"


3) De Telegraaf, 19 februari 2010: "Frankrijk eist vastberaden aanpak Iran"